U sredu sastanak uprave Beograda i biciklista

Gradski urbanista Beograda Milutin Folić i gradonačelnik Siniša Mali su pozvali predstavnike biciklističkih udruženja u Beogradu na sastanak u sredu, da bi se dogovorili o ispravljanju problema na novom bulevaru u Novom Beogradu koji je zvanično otvoren jutros.

To su saopštila biciklistička udruženja čiji su predstavnici protestom dočekali gradske zvaničnike i novinare na otvaranju novog bulevara u Novom Beogradu, nezadovoljni kvalitetom projekta i obavljenih radova.

Članovi udruženja „Ulice za bicikliste“, „Jugocikling kampanja“ i „Bajk kičen Belgrejd“ (Bike Kitchen Belgrade) su kraj nove saobraćajnice od Mosta na Adi ka Tošinom bunaru postavili transparente „Vesiću, opet si nas prevario“ – o gradskom menadžeru Goranu Vesiću, i „Stop nazubljenim ivičnjacima“.

Udruženja su u saopštenju navela da je na novom bulevaru za bicikliste ostavljena minimalna širina staza od svega jednog metra što je jedva dovoljno za manevrisanje, iako ima mnogo prostora duž te nove saobraćajnice s nekoliko saobraćajnih traka u svakom smeru.

Uz to, i na novom bulevaru duž trase biciklista postavljeni su visoki ivičnjaci koji ometaju vožnju bicikla, iako su udruženja godinama ukazivala vlastima na to.

Tema sastanka gradskih čelnika sa predstavnicima udruženja biciklista u sredu, pored uske staze i ivičnjaka na novom bulevaru, biće i ostali problemi u projektovanju gradske infrastrukture za bicikliste.

Dok se upravo renoviraju neke od najvećih beogradskih ulica, pre svega širenjem za automobilski šaobraćaj, širi se i ekskluzivno pešačka zona u centru Beograda, renoviraju se i grade garaže za automobile, udruženja biciklista mesecima ukazuju da će posle sprovodjenja tih projekata ostati tek simbolični prolazi za njih, na nekim mestima staze su slepe, bez nastavka – kao što je i na jutros otvorenom bulevaru.

U nekim delovima grada bi biciklisti ubuduće bili sasvim isključeni, na šta su udruženja ove godine ukazivala protestima pod nazivom „Stop projektantima – diletantima“.

„Šire i udobne staze potrebne su da bi se što više Beogradjana privolelo da koristi bicikl kao sredstvo prevoza, što sada nije slučaj upravo zbog nestručnog planiranja ovog vida saobraćaja, na šta biciklistička udruženja i pokušavaju da ukažu“, piše u saopštenju.

Udruženja podsećaju da više biciklista na ulicama donosi višestruku korist za društvo, jer se time rasterećuje saobraćajni sistem od gužvi, kao i zdravstveni sistem jer su građani manje gojazni i zdraviji.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević ocenili su danas, pošto su prošli novim bulevarom dugačkim dva kilometra koji spaja Most na Adi i Tošin bunar, da će ta saobraćajnica smanjiti gužve u gradu i obezbediti gradjanima kvalitetniji prevoz.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar