U subotu 74 godine oslobođenja Beograda

BEOGRAD – U subotu, 20. oktobra, navršavaju se 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodiće tim povodom državnu ceremoniju, navodi se u saopštenju Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Centralna manifestacija biće održana sa početkom u 11.30 časova u okviru spomen komleksa groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu uz pune državne i vojne počasti.

Pored ministra Đorđevića, vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici ambasada Ruske Federacije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana u Republici Srbiji.

Kako se navodi, u nastavku programa obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, predstavnici vlade, Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a i diplomatski predstavnici položiće vence kod Spomenika stradalim sovjetskim pilotima koji se nalazi na Avali, u 13.00 časova.

Nakon višednevnih krvavih i teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pomognuti svojim sovjetskim saveznicima oslobodili su 20. oktobra 1944. godine glavni grad Srbije i Jugoslavije i time okončali četvorogodišnji period njegove okupacije tokom koga je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpeo devastaciju izuzetno velikog obima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar