U Tirani danas počeo sa radom akcelerator za konkurentnost i inovacije na Zapadnom Balkanu

U Tirani je danas počeo sa radom akcelerator za konkurentnost i inovacije na Zapadnom Balkanu, platforma za saradnju privatnog i javnog sektora u državama regiona.

U organizaciji Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i Svetskog ekonomskog foruma (WEF) danas su u Tirani na prvom sastanku grupe rukovodilaca akceleratora predstavljene ideje i dalji koraci za realizaciju ove platforme.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu rekla da akcelerator „nije nešto što je materijalno, radi se o nizu ideja, novih alata i instrumenata koji će nam omogućiti prevazilaženje razlika regiona i drugih evropskih zemalja, ali i drugih zemalja sveta po pitanju inovacija i konkurentnosti“.

„Fokus je na istraživanju razvoja, razmeni iskustava, saradnji medju univerzitetima i centrima za istraživanje kao i saradnji sa privatnicima“, rekla je Bregu novinarima.

Članica Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martina Larkin rekla je da je ovo je prvi put da se ovakav akcelerator osniva u ovom delu sveta.

„Podaci iz izvestaja o konkurentnosti u svetu su pokazali da je stopa rasta u regionu u uzlaznom trendu, medjutim potrebno je da se radi još više od toga“, rekla je ona i dodala da će Svetski ekonomski forum nastaviti da saradjuje sa svim ekonomijama u regionu koje su okrenute budućnosti i razvoju.

Larkin je navela da u regionu postoje drugi problemi koje treba rešiti, kao što je spoljna trgovina ili stopa nezaposlenosti.

„Medjutim te probleme možemo rešavati kroz unapredjenje inovacija i konkurentnosti u regionu, a posebno kroz zajedničko rešavanje problema i unapredjenje partnerstva javnog i privatnog sektora kao i rada sa civilnim drustvom“, navela je Larkin.
Na današnjem sastanku učestvovale su delegacije Vlada Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije, predstavnici Evropske unije, Svetske banke, Evropske banke za razvoj, predstavnici privatnog sektora kao i organizatori Savet za regionalnu saradnju i Svetski ekonomski forum.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar