Učenici crtežima pokazali čime Srbija može da obogati EU

KRALJEVO – Na konkursu za kalendar razvojnog programa EU PRO za 2019. godinu na temu „Srbija u EU – Čime ćemo obogatiti Evropsku uniju?“, prvo mesto osvojila je učenica Umetničke škole iz Niša Danica Stojanović.

Kako je saopšteno, drugo i treće mesto pripali su Katarini Stojanović iz leskovačke Gimnazije i Stanici Ramadanović iz Tehničke škole „Nikola Tesla“ iz Surdulice.

Pobednice su osvojile laptop i tablet računare i mobilne telefone, koje su im danas, na predstavljanju kalendara u Kraljevu, uručile predstavnica Delegacije EU u Srbiji Ana Stanković i Milica Marković Tomić iz ministarstva za evropske integracije.

„Vi mladi ste prepoznali prave evropske vrednosti koje su ukorenjene u Srbiji i našoj tradiciji i u svojim radovima ste pokazali da se EU može obogatiti i kroz naučni rad i istraživanje, religiju, kulturu, sport, umetnost“ rekla je Stanković.

Kako je dodala, EU će nastaviti da podržava jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju, unapređujući uslove života, a samim tim će omogućiti mladima bolje uslove za kreativni rad i stvaralaštvo.

„Ovogodišnji kalendar će narednih dvanaest meseci krasiti životni i radni prostor mnogih ljudi koji rade u Delegaciji Evropske unije i u institucijama Republike Srbije i podsećaće nas da se investiranje u mlade uvek isplati“, poručila je Stanković.
Rukovodilac Grupe za komunikaciju o EU fondovima u ministarstvu za evropske integracije Milica Marković Tomić kaže da to ministarstvo redovno sprovodi istraživanje javnog mnjenja o orijentaciji građana Srbije o Evropskoj uniji.

„Kada analiziramo koji su neki od najvećih strahova građana, uvek je na prvom mestu strah od gubitka nacionalnog identiteta. Na konkurs je pristigao 231 rad i to pokazuje suprotno, da Srbija ulaskom u Evropsku uniju neće izgubiti svoj nacionalni identitet već će upravo time, kao i svojom kulturom i baštinom doprineti Evropskoj uniji“, rekla je Marković Tomić.

Na stranicama kalendara EU PRO za predstojeću godinu pored prva tri nagrađena rada nalaze se i radovi Tamare Parezanović iz Čačka, Stefana Stojića iz Raške, Mihajla Tošića i Katarine Živković iz Pirota, Staše Jevremović iz Kruševca, Elizabete Hasani iz Kraljeva, Danke Popadić iz Sjenice, Milice Rajković iz Kragujevca i Helene Stanić iz Priboja.

Škola primenjenih umetnosti iz Šapca proglašena je za najbolju na osnovu angažovanja i predanosti prilikom priprema školskog takmičenja i radova i nagrađena je kompjuterom i projektorom.

Aktivnosti EU PRO, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, EU podržava sa ukupno 25 miliona evra, a program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar