Ukida se zakon – penzije veće i 25%: Evo ko će koliko primati

Zakon o privremenom smanjenju penzija iz 2014. godine biće ukinut, a, saopštavajući tu vest predsednik je Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi voleo da Vlada bude u mogućnosti da to primeni već od novemba, a u svakom slučaju od naredne godine.

To će, između ostalog, značiti da će svi penzioneri imati značajno veće penzije nego pre primene tog zakona, a u svakom slučaju, recimo,

onaj ko je primao 50.000 penziju 2014. godine imaće posle ove odluke ukupno povećanje u odnosu na 2014. 9,1 odsto i primaće više do 54.000 dinara.

Za najsiromašnije penzionere, dodao je, predviđeno je dodatno povećanje za pet odsto, čime će povećanje za njih u odnosu na 2014. godinu biti između 10,4 odsto i 13,3.

Kako je Vucić objasnio, odluku je doneo zajedno sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabic i istakao da je doneta posle teških i višemesecnih pregovora sa Medunarodnim monetarnim fondom.

Ukupno će uvećanje penzija iznositi izmedu pet i 25 odsto, a u odnosu na 2014. godinu izmedu 8,4 i 13,3 odsto.

Kako je objasnio, svi koji su imali penzije vece od preko 37.000 dinara a koji su u 2018. primali nešto manje nego 2014. imace znacajno više nego pre 2014. godine. Ko je primao 50.000 dinara 2014., imace ukupno povećanje 9,1 odsto i 54.541 dinara.

Vučic je naveo da je najveci problem bio sa 1.191.000 penzionera koji primaju do 30.000 dinara, jer bi oni samo ukidanjem zakona dobili povecanje samo od 2,8 odsto i zato smo odlucili da njima ponovo povecamo za dodatnih pet odsto.

Zato će oni imati ukupno povecanje u odnosu na 2014. godinu između 10,4 odsto i 13,3 odsto. Oni koji primaju do 25.000 dinara imace 10,4 odsto, a oni preko 30.000 dinara 13,3 odsto.

Vučić je kazao da najmanji procenat uvecanja imaju oni koji imaju penziju 120.000 dinara i to 8,4 odsto u odnosu na 2014. godinu a penzija će im posle povećanja biti 130.076 dinara.

Predsednik, koji je ovo saopstio nakon obilaska radova na Koridoru 11, obratio se premijerki s opaskom da bi voleo ako je moguće da ova odluluka o većim penzijama bude primenjena od novembra, a u svakom slučaju od početka naredne godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

penzijepovećanje plata i penziija
Komentari (14)
Dodaj komentar
  • Rudar

    Kakav paritet penzija dvanajes hiljada i sto trideset hiljada. Oni koji su najviše radili imaju najmanje,a oni što su živeli na tert države imaju najviše. Bruka. Gde su seljaci i rudari. Invalidi. Penzije treba svima da budu iste!

  • Anonimni

    Znači!Ponovo poskupljenje benzina,mesa itd,na svakih tri-četiri dana.

  • Anonimni

    Kakvo samohvalisanje !! To su nase pare, zaradjene a ne milostinja. A, pozajmice je red da se vrate.

  • Anonimni

    Dvalac te ,navodne, vrlo važne vesti , mora da zna da su oduzeti mesečni iznosi penzija lična svojina ,te da zato oni , ti iznoci u zbirnom obliku , moraju da se vrate njihovim vlasnicima saglano ZOO . Među tim licima ima pravih znalaca pravne nauke , koji se neče da odreknu tog svojinskog prava .

  • Anonimni

    Te novembar , te sledeća godina , zamljaćivanje naroda . Na oduzetim mesčnim iznosiima penzija postoji svojina lica kojima je to učinjeno , pa zato ti iznosi moraju da se vrate pnzionerima saglasno ZOO . Prema tome , ovo je pravna činjenica , o kojoj se u obecanjima o nekakcvim povećanjima sa očitim populizmom , ne izjavljuje ništa .

  • Mile

    Bravo,da u Srbiji vlada pravna drzava bilo bi tako, a ovako zavisimo od dobre volje Predsednika.

  • DJOKA

    Bez komentara!!!

  • penzioner

    Doasta mi je ovakvih komentara, ko je glasao, stavi prst na celo i nejavljaj se vise sa ovakvim komentarima. Ja nisam glasao i sta onda?

    • Doktor Zo

      Ovi što nisu glasali, takođe su izabrali ovu vlast, pa i ti.

  • Ljiljana

    Realno bi bilo da nam se penzije koje smo imali 2o14. uvecaju za povecanja koja smo od tada do danas imali i da to bude osnovica za dalja povecanja u narednom periodu kao i da se izvrsi povracaj razlike sa pripadajucim kamatama. Ono sto je najbitnije kod penzija je to da penzije nisu socijalna kategorija pa da se dodeljuju prema socijalnom statusu korisnika vec prema uplacenim doprinosima.

    • Anonimni

      Ali 12 puta za svaku godinu i da se ta razlika vrati

  • Doktor Zo

    Pa, vi ste glasali za istog. Ha-ha-ha!

  • neregistrovan

    Ovo je kao ono lud zbunjenog.Znaci mi koji smo imali 40000 don.dobijamo najmanje.Oni koji su imali do 25000 din.nisu imali umanjenje a glete sada predsednik njih nagradjuje a mi koji smo podneli teret ne dobijamo nista,samo povracaj otetog.E nazdravlje.

    • Anonimni

      To je predsednik „nepismenih s planine sisli“