UNS: Nagrada za feljton Dragoljubu Stevanoviću

Nagrada „Pera Todorović“ koju Udruženje novinara Srbije (UNS) dodeljuje za feljton pripala je novinaru Dragoljubu Stevanoviću za seriju tekstova „Ivan Vdović VD i 40 godina od novog talasa“, saopštio je danas UNS.

U Stevanovićevom feljtonu koji je izlazio u nastavcima od 17. februara do 3. marta u „Politici“ predstavljen je život bubnjara Ivana Vdovića i drugih mladih umetnika koji su činili klicu novog talasa.

Od djaka prvaka, gimnazijskih dana u kojima počinje da svira bubnjeve u grupi Limunovo drvo, zatim bendova Šarlo akrobata i Katarina II, feljton govori o ovom talentovanom mladom muzičaru, generaciji muzičara i bendova tog vremena, sklonosti ka porocima i preranoj smrti VD-a u 31. godini.

Feljton „Ivan Vdović VD i 40 godina od novog talasa“ je u potpunosti autorsko delo Stevanovića, a pored intervjua sa VD-ovim savremenicima, posebnu težinu daju mu susreti i razgovori autora sa Ivanovom majkom.

Ilustrovan je autentičnim fotografijama iz tog vremena, koje je delom ustupila porodica pokojnog Vdovića, a delom Goranka Matić, koja je kroz foto objektiv ovekovečila kultne bendove ’80-tih godina prošlog veka.

Nagrada će biti uručena u novinarskoj kući „Pera Todorović“ u Vodicama kod Smederevske Palanke, rodnom mestu Pere Todorovića.

UNS nagradu za feljton dodeljuje svake druge godine a laureatu pripada diploma i zlatni prsten.

Pera Todorović (1852-1907) je bio drugi predsednik (1891-1894) i obnovitelj Udruženja novinara Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar