UNS u komisijama ako Ministarstvo poboljša njihov sastav

Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) na sastanku u Ministarstvu kulture i informisanja, organizovanom na poziv državnog sekretara Aleksandra Gajovića, naveli su da će učestvovati u konkursnim komisijama za projektno finansiranje ako Ministarstvo poboljša njihov sastav, saopštio je danas UNS.

Kako se navodi, na sastanku je najviše reči bilo o sastavu komisija za ocenjivanje medijskih projekata u oblasti javnog informisanja.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović rekao je državnom sekretaru za informisanje Gajoviću da komisije za projektno sufinansiranje nemaju legitimitet, a Gajović je, kako piše u saopštenju, na to odgovario: „Nesuglasice su nepremostive ali je bitno da se kao Vlada rukovodimo politikom kompromisa“.

Predstavnici UNS-a izneli su stav da najveća novinarska organizacija u Srbiji neće učestvovati u  radu preostalih pet komisija na ovogodišnjem konkursu ukoliko organizacije koje nemaju legitimitet budu predstavljene sa najvećim brojem članova jer postoji osnovana opasnost da bi moglo da bude zloupotreba u radu komisija.

Državni sekretar i predstavnici Ministarstva kulture složili su se sa inicijativom UNS-a da u izmenama medijskog zakonodavstva treba utvrditi kriterijume za utvrdjivanje reprezentativnosti novinarskih i medijskih asocijacija koje daju članove konkursnih komisija na svim nivoima vlasti.

Predsednik UNS-a pozvao je Ministarstvo da se uključi u okrugle stolove koje Udruženje organizuje širom Srbije kako bi stekli uvid u probleme lokalnih medija i potrebu da se zakonom propiše minimun izdvajanja iz budžeta lokalnih samouprava za projektno sufinansiranje medija.

Na sastanku su, osim Gajovića i Radomirovića, prisustvovali i pomoćnica ministra za kulturu i informisanje Slavica Trifunović, načelnica i samostalni savetnik u sektoru za informisanje Snežana Pečenčić i Dejan Stojanović i generalni sekretar UNS-a Nino Brajović, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar