Urednik CINS-a pozvan u Dubai da primi lažnu nagradu

Urednik Centra za istraživačko novinrstvo Srbije (CINS)  Dino Jahić izjavio je danas da je pozvan u Dubai da primi nagradu za koju je pre tri godine godine otkrio da je lažna.

U svom novom tekstu, Jahić navodi da je pre tri godine istražio i pomogao u razotkrivanju medjunarodnih nagrada koje se prodaju za hiljade evra, a da je nedavno dobio pozivnicu da u novembru preuzme svoje lažno priznanje – Nagradu veličanstveni soko za kvalitet i izvrsnost.

Kako je naveo, dobio je mail od organizacije „Otherways“, koju je pre tri godine obuhvatio istraživanjem, a koja mu je sada zvanično saopštila da je dobitnik nagrade.

U daljoj prepisci, rečeno mu je i da treba da uplati 4.750 evra kao „taksu za učešće“, koja podrazumeva reprodukcijska prava na nagradne materijale, dve noći u hotelu, dve pozivnice za koktel i svečanu večeru, uključujući i svečanu dodelu nagrada, kao i troškove fotografija i videozapisa.

Osim organizacija Otherways, CINS je otkrio da još četiri organizacije na isti način prodaju nagrade: „The Europe Business Assembly“, „The Business Initiative Directions“ (BID), „Actualidad Magazine“ i The European Society for Quality Research.

Ove organizacije su prema istraživanju CINS-a od 2000. godine prodale više od 250 nagrada pojedincima, ustanovama, javnim i privatnim preduzećima u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH).

Medju nagradjenima je i srpska državna farmaceutska kompanija Galenika, koja je nagradu BID-a za kvalitet dobila 2009. godine.

„OCCRP/CINS nisu uspeli da pronadju bilo kakav dokaz da se radilo o nadmetanju, da se do pobednika došlo ocenjivanjem ili da su poznati kriterijumi po kojima se biraju dobitnici, koji većinom dolaze iz Afrike, Azije, Južne Amerike i jugoistočne Evrope. A obrazac je da svako ko plati dovoljno novca može osvojiti nagradu“, navodi se u tekstu Dina Jahića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar