USA Today: Sud za zločine OVK-pravda za kosovske porodice?

Najava da će narednih meseći u Hagu biti zasedanje suda za ratne zločine, za koje se sumnja da su ih počinili komandanti OVK, uključujući aktuelnog kosovskog predsednika Hašima Tačija, tokom i nakon rata krajem devedesetih prošlog veka, mogao bi da donese pravdu kosovskim porodicama, ocenjuje USA Today.

Međutim, primećuje američki medij, nije još poznato ko će se suočiti sa optužbama.

U izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine utvrđeno je da su Tači i drugi „visoko pozicionirani članovi“ OVK učestovali u trgovini organima, kao i u otmicama, mučenju i ubistvu kosovskih Srba, Roma i Albanaca, osumnjičenih za saradnju sa Beogradom.

Tači je, međutim, negirao te optužbe, a njegova kancelarija odbijala je da izda saopštenje tim povodom.

USA Today podseća da je Berijana Mustafa, kćerka ubijenog novinara i političkog savetnika Džemaila Mustafe, pre 16 godina, pri povratku iz škole, zatekla veliki broj ljudi ispred svog stana i bila šokirana saznanjem da je njen otac ubijen.

Smrt oca, kaže ona, progoni je do danas.

„Probudite se ujutru pitajući se ko je to uradio i zašto? To je ono što vas, svakodnevno, ubija“, navodi Berijana Mustafa.

Mustrafa (35) mogla bi „konačno da vidi“ da ubice njenog oca, člana Demokratskog saveza Kosova i savetnika prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugova, budu izvedene pred lice pravde, navodi USA Today.

Džemail Mustafa je jedan od nekoliko savetnika Rugova koji su ubijeni nakon rata.

EU je, podseća USA Today, tražila od kosovskih zvaničnika da se sud premesti u Hag zbog zabrinutiosti od zastrašivanja svedoka.

Sud, koji je osnovan 2016. godine, radiće u skladu sa kosovskim zakonima, finansiraće ga EU, a osoblje će činiti međunarodne sudije i advokati.

Sudski zvaničnici mogli bi da u neradnih nekoliko nedelja objave raspored sudskih postupaka, najavljuje USA Today i ističe da će se sud usredsrediti na zločine počinjene tokom „brutalnog rata“ nakon raspada Jugoslavije koji je, kako navodi, zahtevao vazdušne udare NATO, prevođene SAD, kako bi se „proterale srpske snage sa Kosova“.

Američki medij ocenjuje da su međunarodni tužioci bili uspešni u okončanju slučajeva protiv srpskih lidera.

Kao primer, navodi da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prošle godine proglasio Radovana Karadžića krivim za „genocid u Srebrenici“ i osudio ga na doživotnu kaznu zatvora od 40 godina.

„Ne možete reći da se sukob završio u junu 1999. godine kada je NATO usao na Kosovo“, citira USA Today Noru Ahmetaj, istraživačicu za ljudska prava u Centru za istraživanje, dokumentaciju i publikaciju u Prištini.

Nekadašnji Tačijev pravni savetnik Tom Gaši, pak, očekuje da će se Tači i drugi političari odupreti krivičnom gonjenju i osuđujućoj presudi.

„Oni nisu voljni da se nađu u ćeliji od šest kvadratnih metara u nekoj stranoj državi 3.000 kilometara odavde, ni sa kim. Imaju tako dobar život ovde, na vlasti su 17 godina, a Kosovo tretiraju kao monarhiju. Žive kao kraljevi. Oni su zaista uplašeni“, tvrdi Gaši.

S druge strane, kosovski Srbi nadaju se da će počinioci zločina konačno pojaviti pred sudom, piše USA Today, koji citira Nenada Maksimovića iz Cemtra za mir i toleranciju: „Važno je, ne samo kao Srbinu, već ljudskom biću“.

Sekretar tzv. „veterana OVK“ Faton Kljinaku smatra da je sud trebalo da ostane na Kosovu i ocenjuje da Srbija nije odgovarala za, kako kaže, „svoje zločine na Kosovu“.

Ipak, Berijana Mustafa se nada da će novi sud za ratne zločine rešiti ubistvo njenog oca i doneti pravdu „ne samo kada je u pitanju slučaj mog oca, već svi ratni zločini koji su se ovde degodili“, zaključuje USA Today.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

KosovoOVKspecijalni sud
Komentari (0)
Dodaj komentar