Uskoro RIGOROZNA zabrana pušenja

Ministarstvo zdravlja priprema izmene zakona kojim će se regulisati upotreba duvanskih proizvoda i potpuna zabrana duvanskog dima u zatvorenom prostoru.

Svetski dan bez duvanskog dima u Srbiji se obeležava sa poražavajućom statistikom. Puši trećina stanovništva, a od bolesti koje su posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre više od 15.000 ljudi. Skoro dve trećine dece izloženo je duvanskom dimu u svojim kućama.

„Često se pokreće astma kod takve dece, a u odraslom dobu imaju veoma veliki rizik, čak i ako su nepušači, da umru od hronične opstruktivne bolesti pluća“, ističe doktorka Ika Pešić iz Klinike za pulmologiju KCS.

Od raka pluća godišnje umre 5.000 stanovnika Srbije. Duvan je i jedan od glavnih uzroka za nastanak koronarne bolesti, moždanog udara i bolesti perifernih krvnih sudova.

„Osamdeset odsto naših bolesnika su bivši ili sadašnji pušači. Postoje mladi ljudi u tridesetim godinama koji doživljavaju infarkt miokarda, šlog, mnogo je onih koji imaju promene na stopalima, gangrene koje zahtevaju amputacije i onesposobljavanje“, napominje vaskularni hirurg dr Petar Popov.

I kod nepušača duvanski dim povećava rizik od raka pluća i kardiovaskularnih bolesti.

„Srbija gubi oko dva odsto BDP-a godišnje zbog posledica pušenja. Nije to samo zbog troškova lečenja već i zbog troškova koji nastaju u privredi“, navodi direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.

Potpuna zabrana

Pušenje u radnom prostoru zabranjeno je 2010. godine, a do kraja ove godine očekuje se izmena Zakona.

„Promena će biti u smislu da se uvede potpuna zabrana duvana u zatvorenom prostoru“, kaže pomoćnik ministra zdravlja Vesna Knjeginić.

(Blic/RTS)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

zabrana pušenja
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • FILIP

    Ne zelim da ovde iznosim sve tragicne posledice po zdravlje,koje pusenje sobom donosi.Ne zelim ni da ponovo naglasavam,koliki rizik od te posasti,snose i oni koji ne konzumiraju pusenje,ali su ipak pasivni pusaci,jer udisu duvanski dim,koji je svuda oko nas.Ono sto narocito zameram,to je sporost,kojom se radi na zakonu o zabrani pusenja,u zatvorenom prostoru.Pa sve zemlje evrope,SAD,Australija,ceo normalan svet,taj zakon je doneo jos pre najmanje desetak godina.!Zasto kod nas ide sve tako sporo. Pa cak i ti Turci,koji su pusili ko fabricki dimnjaci,pa cak i oni,zabranise odavno.Sta je to sa nama u srbiji,to nesto,sto nas stalno gura u mracne uglove evrope,takoreci po svim pitanjima.!!!

  • Anonimni

    Potpuno se slazem sa Tomom Sojerom. Samo raspali cenu i 90% zabrane si „odradio“. Ista prica i sa benzinom. „Skup benzin, skup benzin“, a u svakom autu samo po jedan „putnik“. Vozac. Pa to nigde nema da svako moze da vozi auto. Samo ovde.

  • bambi

    Rigorozna zabrana pusenja cigareta je u stvari dobar trik, da cena skoci jos vise i da sverceri cigaretama jos vise zaradjuju. Setite se samo Alka Ponea. Ne bi se nikada obogatio da nije bilo prohibicije alkohola.

  • tom sojer

    Kakva zabrana to se radi tako sto se podigne cena pakla na 5 eura i kvit, ko ima kupuje ko nema nikom nista i mirna Backa. Zasto braniti ljudima to zadovoljstvo. Drzava bi od toga mogla da uzme 2 eura kao akcizu i obzirom da ovi nasi pusaci trose 150.000.000 eura mesecno na cigarete eto para.

  • Adolf

    Znači,i kancelarijski pacovi „motaju“ duvan.A ja mislio da svi imaju dobre plate i puše samo kvalitetnu robu.Pa neka se malo potrude pa nađu na kvantašu nešto što ne smrdi,ima tamo i dobrog duvana a nije uopšte skup.

  • Anonimni

    Tako i treba , nazalost i ja koristim cigarete , ali barem kupim nesto „kvalitetno“ a onda drugi dodju u kancelariju sa „djubretom“ koje smrdi na 50 metara, ako im nesto kazes a oni namerno zapale po jos tri cigare.