Uskoro ugovor o izgradnji kanalizacije na levoj obali Dunava

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada usvojili su danas odluku o potpisivanju ugovora sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, za šta će Grad uložiti 13 miliona evra iz sopstvenih prihoda i uzeti kredit od EIB-a u iznosu od 35 miliona evra.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je najavio da bi taj ugovor trebalo da bude potpisan u naredne dve sedmice, a odmah potom raspisan i tender za izvođača, dok su projektovanje i izgradnja predviđeni u jednom tenderu, fazno.

Vesić je istakao da bi izgradnja prvih delova kanalizacije na levoj obali Dunava trebalo da počne na proleće.

Podsetio je da trećina Beograda nema kanalizaciju i da je jedna od najurgentnijih tačaka leva obala Dunava, gde je kanalizacija obećavana mnogo puta.

“Na ovom potezu živi 150.000 ljudi, na zemlji ispod nivoa Dunava, zbog čega imaju problema i sa kanalizacijom i sa poplavama”, rekao je Vesić i dodao da su preduslovi za igradnju kanalizacije bili idejna rešenja, na osnovu kojih se sada rade projekti, i smanjenje zaduženja, na osnovu čega se sada uzima kredit.

Osim kanalizacije, najavio je, radiće se i prečišćivači za otpadne vode.

Podsetio je da je cilj da u narednih desetak godina nijedan deo grada ne bude bez kanalizacije i dodao da je gradska vlast preduzela ozbiljne korake da počne da rešava problem otpadnih voda.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da je današnja sednica značajna, pre svega za građane Palilule koji žive na levoj obali Dunava jer će prvi put sistemski početi da se rešava pitanje kanalizacije u tom delu grada.

Ta obećanja su davana decenijama građanima, rekao je Nikodijević navodeći da su to bila glavna obećanja bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa 2010. godine, koja nije ispunio.

“Bez obzira na brojne važne odluke koje smo doneli, ova odluka se direktno tiče kvaliteta života ljudi u Borči, Ovči, Krnjači, Kotežu i zato smatram da je ovo veliki dan za sve nas”, rekao je Nikodijević.

Na današnjoj sednici doneta su i rešenja o davanju saglasnosti na odluke o raspodeli neto dobiti iz 2018. za 17 preduzeća, dva društva kapitala i dva zavoda, kao i izmena odluke o lokalnim administrativnim taksama.

Odbornici su, između ostalog, usvojili izmene i dopune generalne regulacije za izgradnju objekata i vodova sistema daljinskog grejanja u Beogradu (prva faza, druga etapa) – celina TO Novi Beograd, kao i predlog plana detaljne regulacije Topčiderske reke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar