Ustavni sud doneo odluku o zakonitosti uvođenja vanrednog stanja

Ustavni sud Srbije jednoglasno je odbacio inicijative za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, od 15. marta ove godine.

To praktično znači da Ustavni sud smatra da je vanredno stanje proglašeno u skladu sa Ustavom Srbije, rekao je za Tanjug profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Slobodan Orlović.

Sud je takođe odbacio zahteve za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu osporene Odluke, što se odnosi na različite uredbe koje su donošene u toku vanrednog stanja, objavljeno je na sajtu Ustavnog suda.

Orlović je ukazao da je ovu odluku donelo Veliko veće Ustavnog suda od osam sudija, koje odluke donosi jednoglasno.

– U slučaju da je neko od osam sudija bio protiv, predmet bi išao na razmatranje pred Veliko veće II ovog suda, koje čini 15 sudija, mada ih u ovom trenutku ima 13 – rekao je on.

Profesor očekuje da će sledeće sedmice u Službenom glasniku biti objavljeni razlozi za odbacivanje inicijativa, ali ocenjuje da su oni bili „jaki“, s obzirom da je odluka doneta jednoglasno.

Ustavni sud dobio je više inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, kao i uredbi koje je donela Vlada Srbije.

Vanredno stanje u Srbiji proglašeno je 15. marta, a ukinuto 6. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Ustavni sudvanredno stanjezakonitost
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • bambi

    Najveci problem sudstva pocev od 1945. godine na ovamo je uvek bila klauzula da sud mora da sudi u interesu drzave a ne pojedinca. U tome je na primer sustinska razlika izmedju americkog pravosudja i pravosudja istocnoevropskih drzava. Cak u narodu ima jedna izreka koja kaze da drzavu nikada ne mozes da z..ebes.

  • AA

    SRAMOTA