Uvođenje u vojnu evidenciju – ko eskivira čeka ga zatvor

Ministarstvo odbrane od Nove godine uvodi u vojnu evidenciju mladiće rođene 1999. godine, koji tokom 2017. postaju punoletni, kao i one starije koji iz bilo kog razloga nisu izvršili tu obavezu.

Svi mladići koji tokom 2017.godine budu postali punoletni dužni su da se do kraja februara jave na opšti poziv za vojnu evidenciju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Oni koji se ne budu odazvali pozivu, dobiće opomenu na kućnu adresu, a potom slede prekršajne prijave za koje su predviđene novčane kazne do 50.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana.

„Ukoliko se lice ne odazove na pojedinačni poziv, a odsustvo ne opravda, snosiće zakonom propisane prekršajne i krivične sankcije po čl. 126. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, odnosno, novčanu kaznu od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznu zatvora do 60 dana“, stoji na sajtu Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva dodaju da se svake godine odazove dovoljan broj regruta, a kompletan lekarski pregled i regrutovanje obavljaju samo kandidati prijavljeni za dobrovoljno služenje vojnog roka.

„Podaci iz prethodnih godina govore da se na opšti poziv odazove dovoljan broj regruta, a podaci o ukupnom broju regruta koji podležu uvođenju u vojnu evidenciju predstavljaju vojnu tajnu i ne mogu biti predmet javnih rasprava bez posebne odluke nadležnog organa“, dodaju iz Ministarstva, a prenose medji.

Za sve one koji to žele, posle evidentiranja, omogućeno je dobrovoljno služenje vojnog roka, a kasnije i napredovanje u profesionalnom sastavu Vojske Srbije. Time stiču brojne prednosti, među kojima je i mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evidencijaminstarstvo odbranevojska
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • veronika

    Nekada“ lepo rečeno, zašto ne kažete za vreme vladavine Josipa Broza našeg TITA .Ja se ne stidim tog vremena ali sam ogorčena danasšnjim vremenom..Demokratija nam je donela samo zlo.. fuj……..

  • Običan Srbin

    Bruka i sramota. Nekada se rado išlo u vojsku, ali su političari, generali i oficiri bez morala i znanja upropastili srpskog vojnika. Sram vas bilo. Još pretite. Imam i ja dva sina ali ći ih radije poslati u inostranstvo nego da ih dam pod komandu ovim našim prevarantima i bitangama !!! Mrš skotovi !!!

  • stari vojnik

    Nekad se,bre, znalo ko ima šupalj zub a ne i koliko ima mladića za vojsku.Ko to i kome to preti kaznama i zatvorom,plaćenička vojska?Kome ja da,koji sam dvaput ranjen,kao“dobrovoljac“,da poverim moja dva sina?Onima što me izdadoše po sistemu kreni-stani,vrati se-zaboravi,kako da ne…U Australiju moju decom šaljem,“evidentičarima“ NE!