UZUZ očekuje reizbor republičke javne tužiteljke Srbije uprkos peticiji s 27.000 potpisa

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) saopštilo je danas da će republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac biti reizabrana, iako je to udruženje skupilo 27.000 potpisa na peticiji protiv tog izbora.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić zakazao je deveto vanredno zasedanje parlamenta, na čijem se dnevnom redu, pored ostalog, nalazi reizbor Zagorke Dolovac koja je republička javna tužiteljka već 12 godina i s novim mandatom na toj poziciji će se nalaziti 18 godina, saopštilo je UZUZ.

Udruženje navodi da vladajuća većina ima pravo da ponovo izabere Dolovac, ali time „gube bilo kakvo pravo da optužuje bilo koga za kriminal“.

„Većina gradjana, a posebno pravnici osećaju sramotu zbog ovakvog izbora Republičkog javnog tužioca, a naročito imajući u vidu šta je radila osoba koja se na ovu funkciju bira. Srbiji je potrebno pravosudje koje će štiti javni interes i Ustav Republike i gde će se sudije i tužioci birati na osnovu svoga rada i uspeha na fakultetu, a ne na osnovu političke podobnosti i nepotizma“, ocenilo je udruženje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • umorni kosač

    nisam siguran da će odraditi, čuj odraditi 😂😂, svih osamnaest godina…