Vatrogasci i stanovnici se sedmi dan bore sa najvećim požarom u Grčkoj, na ostrvu Evija (FOTO)

Na grčkom ostrvu Evija se i danas vatrogasci i stanovnici, sedmi dan zaredom, bore sa velikim šumskim požarom, pokušavajući da spasu sve što mogu od plamena koji je uništio veliki deo dosad netaknute šume, a stradale su mnogi stambeni i poslovni objekti.

Gust dim i pepeo je prekrio drugo po veličini ostrvo u Grčkoj, dok jugoistočni vetar raspiruje vatru prema severnom vrhu ostrva, a hiljade ljudi je evakuisano.

Požar na Eviji je najveći medju nekoliko desetina koji su protekle sedmice izbili širom Grčke koja se suočava sa najećim toplotnim talasom u poslednjih 30 godina, a najviša izmerena temperatura iznosila je 45 stepeni.

Na Peloponezu i u severnim predgradjima Atine, vatrogasci su uspeli da stave požare pod kontrolu.

Vatrogasna služba Grčke je angažovala kompletne resurse koji zbog velikog broja požara nisu dovoljni pa je vlada apelovala na pomoć iz inostranstva. Više od 20 zemalja Evrope i Bliskog istoka je poslalo avione, helikoptere, vatrogasna vozila i vatrogasce.

Ali mnogi stanovnici i lokalni zvaničnici žalili su se na nedostatak vatrogasaca, a neki su se obratili grčkim televizijskim mrežama da zatraže pomoć, posebno aviona i helikoptera koji ispuštaju vodu.

Grčki načelnik Civilne zaštite Nikos Hardalijas naglasio je da su vatrogasci učinili sve što su mogli.

U nedelju se jedan vatrogasni avion srušio na ostrvo Zakinthos u zapadnoj Grčkoj tokom gašenja manjeg požara, a pilot je povredjen.

Veliki požari besne više od 10 dana i u susednoj Turskoj, gde vatrogasci i dalje pokušavaju da ugase vatru na pet lokacija u priobalnoj provinciji Mugla, na jugozapadu zemlje.

„Situacija se poboljšava“, rekao je kasno sinoć turski ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli, ali je istakao da je prerano reći da su požari pod kontrolom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar