Velika prognoza za septembar: Kada nam se vraćaju sunčani dani

Iako je još uvek avgust, vreme je pravo jesenje i tmurno nebo i kiša više liče na novembarsko jesenje.

Mnogi se nadaju povratku sunca i lepog vremena,, a meteorolog Nedeljko Todorović otkriva kada će se razvedriti i kakav će biti septembar.

Dobra vest je da nas razvedravanje očekuje već u ponedeljak, 30. avgusta.

„Neće biti vrućina, biće umereno toplo i u većini dana suvo“, rekao je Todorovi za Nova.rs.

Oko 1. ili 2. septembra je moguća kratkotrajna kiša, ali zadržaće se suvo i umereno toplo vreme, dodaje on.

Kakav će biti septembar?

Todorović ukazuje da će septembar biti svežiji nego avgust, ali će temperature biti umerene. Međutim, mogući su i dani pravog miholjskog leta.

„Biće dana kada će temperature ići do 30 stepeni Celzijusa“, kaže Todorović.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 14.1 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24 stepena Celzijusa.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama sa nižim vrednostima u proseku za oko 6 mm, a u Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji, Šumadiji i Timočkoj Krajini ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 15 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 41 mm, navodi se na sajtu RHMZ.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prognozaseptembarvreme
Komentari (0)
Dodaj komentar