Veliki broj pravoslavnih vernika prisustvovao molebanu

BEOGRAD – Veliki broj pravoslavnih vernika prisustvo je večeras molebanu u Hramu Svetog Save, koji je održan povodom obeležavanja gradske slave – Spasovdana.

Vernici su ispunili prostor u Hramu Svetog Save, kao i plato ispred hrama, odakle su moleban pratili preko video bima.

Moleban je služilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a među njima i patrijarh Profitije.

U svom obraćanju okupljenim vernicima, patrijarh je poručio da je današnjom litijom i okupljanjem pod kriptom hrama našeg rodonačelnika Svetog Save, srpski narod pokazao da zna ko je, odakle je i kuda ide.

„Nije nama potrebno da nam bilo ko objašnjava, jer mi znamo svoje ime i prezime, ko su nam otac i majka, znamo ko su naši preci i svetitelji. Znamo pod čijim hramom smo se našli i znamo da je naše ime i prezime Rastko Nemanjić“, rekao je Porfirije.

Ističe da je to ime našeg zastupnika pred Bogom i dodao da je Rastka uobličio Hrist, a da je Sveti Sava uobličio naš narod.

Porfirije poručuje da je pre 800 godina u Žiči Sveti Sava izgovarao svoju besedu i da se i tada, kao i večeras, okupilo nebrojano mnoštvo pravoslavnih Srba da čuje besedu o, kako navodi, pravoj veri.

Ističe da je upravo ta beseda amanet koji nam je Sava ostavio.

I u njoj se, dodaje, poručuje da „volimo bližnjega svoga kao samoga sebe“.

Poželeo je roditeljima da više vole svoju decu, a ne da im samo „ispunjavaju želje i kupuju poklone, kako bi deca bila mirnija“, a deci da više vole i služe svoje roditelje, naročito u starosti.

Molebanu je prethodila litija koja je krenula od Ulice admirala Geprata, a nastavlila se ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana preko Trga Slavija i dalje Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Obeležavanje gradske slave počelo je jutros liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, koju je služio patrijarh Porfirije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar