Veoma težak položaj dece koja žive na ulici

Institucija Pokrajinskog ombudsmana upozorila je danas na težak položaj dece koja žive i rade na ulici, a koja predstavljaju jednu od najranjivijih i višestruko diskriminisanih društvenih grupa.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana dece koja žive i rade na ulici, ombudsman je naveo da takva deca često postaju „osobe bez formalnopravnog identiteta“, što im uskraćuje pristup obrazovnom, zdravstvenom i sistemu socijalne zaštite, a kasnije tržištu rada, tako da ona za društvo kao i da ne postoje.

„Ova deca neretko su u situaciji da budu izložena i intervencijama policije, napadima odraslih gradjana i vršnjaka, a čak i posle intervencije nadležnih veliki broj njih se, ukoliko ne dobije odgovarajuću podršku, vraća životu i radu na ulici“, piše u saopštenju.

Ombudsman je naveo da su deca koja žive i rade na ulici najmanje odgovorna za svoj položaj i dodao da njihov glas treba da se čuje, zato što imaju čime da doprinesu društvu u kojem žive.

„Ova deca najčešće dolaze iz porodica u kojima ih roditelji zapostavljaju, zanemaruju, pa čak i zlostavljaju, a neretko su, zajedno sa roditeljima i vršnjacima, uključena i u rad organizovanih grupa koje svoj rad zasnivaju na njihovoj eksploataciji“, dodaje se u saopštenju.

Kako je navedeno, svratišta za decu koja žive i rade na ulici predstavljaju dobar primer nastojanja da se omogući ostvarivanje njihovih prava i promoviše njihova socijalna inkluzija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar