Verbić donosi odluku o standardima za kvalitet udžbenika

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić najavio je danas da će usvojiti nove standarde za kvalitet udžbenika koji će omogućiti da srednje stručne škole dobiju udžbenike i priručnike za 901 predmet, koji sada ne postoje, jer rok za usvajanje ističe u ponedeljak, 11. aprila.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje da ako Nacionalni prosvetni savet u roku od tri meseca od prijema predloga novih standarda, što je bilo 11. januara, ne donese akt, ministar može da ga donese. Nacionalni prosvetni savet nije usvojio predlog ni na poslednjoj sednici.

„Ako stav o tome ne bude imao Nacionalni prosvetni savet, a sada je već evidentno da neće imati dovoljno brzo, ja ću iskoristiti svoju zakonsku mogućnost da posle tri meseca nerešavanja tog problema, kao ministar donesem odluku i usvojim te standarde“, rekao je Verbić na skupu u okviru projekta o unapredjenju kvaliteta obrazovnog sistema u Beogradu.

Verbić je kazao da su ti novi standardi neophodni kako bi srednje stručne škole konačno dobile udžbenike i priručnike koje do sada niko nije želeo da štampa.

„Mi smo obavezali Zavod za udžbenike da oni štampaju i dali mogućnost zajednicama srednjih stručnih škola da oni pišu te udžbenike i priručnike, ali oni to ne mogu da rade bez usvojenih standarda“, naveo je ministar.

O unapredjenju kvaliteta obrazovnog sistema u Srbiji, Verbić je kazao da najveći potencijal za unapredjenje imaju nastavnici.

„Nećemo popravljati obrazovanje unazad, ali mi razmišljamo kako će biti za pet ili deset godina. Sada ga popravljamo i najveći potencijal za to imamo u nastavnicima. Ako damo priliku nastavnicima da pokažu šta znaju to će doprineti kvalitetu obrazovanja“, rekao je on.

Ministar je dodao i da ne postoji bolji način učenja od horizontalnog učenja, odnosno kada kolege nastavnici razmenjuju iskustva.

Ekspertkinja Unicefa za obrazovanje Tanja Ranković navela je da je cilj projekta da doprinese poboljšanju kvaliteta kroz razmenu iskustva.

„Današnja obuka će pomoći da sva deca bez obzira na pripadnost imaju pravo na kvalitetno obrazovanje“, rekla je Ranković.

Direktorka Centra za obrazovne politike Jasminka Čekić Marković ocenila je da je zajednički rad i deljenje iskustava najbolji recept za uspeh.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Kentaur

    Danas sam prisustvovao sastanku sa direktorom škole i on nas je obavestio da je ministar Verbić ukinuo sva matematička takmičenja za srednje stručne škole sa nekoliko područja delovanja. Mislim da su u pitanju ekonomija, pravo, administracija i još neka… Pri tome, mada za ova takmičenja dinar jedan jedini nije dao, nekako se smilovao, pa nam je dozvolio takmičenje još samo ove, školske 2015-2016. godine. Komšinica mi reče da je ukinuta lektira a na vestima javljaju i da će korigovati testove iz biologije. Preteški su! I najnovija vest je da se ne računaju ostvareni rezultati osnovaca na prestižnim takmičenjima pri upisu u srednju školu! Nisam mogao da verujem da sam dobro čuo! Onako zbunjen, par sati kasnije, dok pišem ove redove, još uvek ne verujem da u 21. veku, u Evropi, u savremenoj civilizaciji, postoje ljudi, pa još i doktori nauka, koji ovako nešto rade. Trljam oči, neverovatno, pa ljudi, šta je ovo !? Kako neko sme sebi da dozvoli da se igra Boga!? Kako neko na poziciji ministra prosvete može da bude toliko ograničen, neprosvećen, skučenog razmišljanja, iskompleksiran, jadan. Nakon 200 godina obrazovanja u Srbiji, nakon Vuka i Dositeja, dokusurio nas je Serđo Verbići. Došlo je vreme mraka. Tama je svuda oko nas. Već sutra ukinuće i pojedine škole, ako to nisu stigli da urade danas. A za koju godinu će i ono malo preostalih prosvetnih radnika tući i javno bičevati na Terazijama. Pri tome podršku i nadahnuće silama mraka pružaće mladi ljudi, ozareni glupošću, oni koji su među prvima shvatili uzaludnost obrazovanja, učesnici i verni gledaoci rijaliti programa, porno zvezde, siledžije, kriminalci, secikese, ljigavci, poltroni, neradnici … Živećemo od tačkica, tumaraćemo u gomili, ko je gladan za male pare dobiće trumanova jaja iz donacija, povoljno, razume se. Svi ćemo biti srećni, srećni i zdravi jer glupost je blaženstvo. Srećni jer živimo u zemlji prosperiteta i ‘pameti’. Mislim da kažem da ko baš želi može da kupi diplomu ili svedočanstvo osnovne ili srednje škole. A ako ima budala koji žele da rade, može i to, naravno, uz partijsku knjižicu. A odmaraćamo se uz luksuzan i besplatan pogled na naš ‘Beograd na blatu’.