Vladika Grigorije: Ja nisam za prazne crkve i pune oronule bolnice

„Ja sam za pune crkve zdravog naroda, a ne prazne crkve i pune i oronule bolnice naroda koji se bori za život“ – poručio je vladika Diseldorfski i cele Nemačke Grigorije (Durić) povodom saopštenja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u kome je u utorak kritikovan zbog izjave beogradskom listu „Danas“ koju je danas ponovio.

„Izjavu da su narodu, pored hramova, potrebne škole i bolnice, sam dao pre šest ili sedam godina, ali nisam primetio da se tada neko potresao zbog tih reči“, rekao je vladika u poruci preko Tvitera.

„Novinarka ‘Danasa’ – nastavio je on – me je pozvala i zatražila komentar na temu davanja priloga i izgradnje hramova. Rekao sam da nemam poseban komentar, a i poznato je šta mislim o takvim stvarima. Govorio sam o tome dok sam bio episkop u Hercegovini“, rekao je Grigorije.

„Otkud i zašto sad ovoliki jed (SPC), nije mi baš jasno. Sve što sam govorio na tu temu je dostupno svima. Nisam promenio pristup tim pitanjima“, poručio je on.

Eparhija Diseldorfska i nemačka objavila je danas video-snimak izjave vladike.

„Kao što sam i tada, 2013. godine, napisao, to kažem i sada: Zar bih ja mogao biti protiv gradnje Hrama Svetog Save ili bilo koje crkve? Obnovio sam, sa narodom, i izgradio novih preko stotinu hramova u Hercegovini. Međutim, to sada nije tema“, rekao je Grigorije.

On je naglasio da su „danas tema bolest i bolnice, i na tu temu ću reći samo: Ja sam za pune crkve zdravog naroda, a ne prazne crkve i pune i oronule bolnice naroda koji se bori za život“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (3)
Dodaj komentar
  • ANDREJ

    Srpska Pravoslavna crkva,mora pod hitno da sereformise,u smislu prilgodjavanja svog delovanja,sa promenama koje se desavaju na svim poljima zivota.Patrijarh Irinej,ne moze da se prilagodi novom dobu,to je vise nego ocigledno. Danas bi za Crkvu i za ceo verujuci srpski narod,najbolji izbor za Patrijarha,bio Episkop Grigorije,koji uziva veliku popularnost i poverenje srpskog naroda.!

  • Anonimni

    Grigorija za patrijaha. Bog Ti dao zdravlja!

  • Anonimni

    Bravo preosveceni!