Vojska Srbije razmatra nabavku jurišnih helikoptera

Vojska Srbije analizira varijantu opremanja borbenim helikopterima sa transportnim mogućnostima tipa „mi-35 i „mi-17“, rekli su u Ministarstvu odbrane za „Blic“.

Navode i da je u srednjoročnim planovima razvoja i opremanja VS pored ostalog predviđeno i opremanje transportnim helikopterima sa borbenim mogućnostima.

Tako su, kako kazu, 2016. godine nabavljena dva helikoptera tipa „mi-17V5“ iz Rusije, a potpisan je ugovor za nabavku šest novih helikoptera „H 145 M“ proizvoiđača „Erbas Helikopters“ iz Nemacke koji će biti isporuceni 2019. godine.

U ministarstvu kažu da se razmtraju i mogućnost daljeg unapređenja transportnih kapaciteta i borbenih sposobnosti helikopterskih jedinica VS, a kako kažu, analizira se više varijanti i mogućih opcija.

Prema, za sada nepotvrđenim informacijama, Srbija razmatra nabavku šest protivoklopnih helikoptera „mi 35“ iz Belorusije.

Ako se VS u narednom periodu odluci za nabavku „mi-35“ helikotera iz Belorusije praktično će u svojoj eksadrili imati čak tri tipa takozvanih jurisnih helikoptera, navodi „Blic“.

Reč je o letilicama koje su opremljene protivoklopnim oruzjem vazduh-zemlja, i vazduh-vazduh kao i sistemima za upravljanje iz tog oruzja.

Ovakvi helikopteri su pokretni i sa velikom vatrenom moći zbog čega se koriste i u protivtenkovskoj borbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

helikoptervojska srbije
Komentari (0)
Dodaj komentar