Vojvodjanska banka uručila 150 računara kao podršku obrazovanju u Srbiji

Vojvodjanska banka je saopštila danas da je tokom ovog meseca u okviru programa „Odgovorno u zajednici“ uručila 150 računara kao podršku razvoju obrazovanja u Srbiji.

U okviru prve faze tog programa predstavnici Vojvodjanske banke 7. marta dodelili su 76 računara „pobedničkim inicijativama“ u Beogradu i Smederevu, a 15. marta još 74 računara najuspešnijim u Nišu i Vranju.

„Cilj koji već godinama negujemo u okviru društveno odgovornih programa jeste pružanje podrške institucijama i organizacijama koje imaju snažnu inicijativu i inovativne načine da promene zajednicu na bolje“, rekla je tim povodom menadžer za društveno odgovorno poslovanje u Vojvodjanskoj banci Zorica Džida.

Dodala je da je ove godine fokus na unapredjivanju kvaliteta edukacije, pa osim same donacije računara, program „Odgovorno u zajednici“ podrazumeva i praćenje aktivnosti na projektu koji na inovativan način unapredjuju obrazovanje.

Za dobijanje podrške konkurisalo je, kako se navodi 65 projekata iz 23 mesta u Srbiji, od kojih je 60 ispunilo uslove i tako prošlo u fazu javnog glasanja. Kako bi se uvažilo mišljenje šire društvene zajednice o tome koji projekti imaju najveći potencijal da promene obrazovanje na bolje, javnost je imala priliku da izglasa finaliste projekta.

Pristiglo je, kako se navodi, blizu 8.000 glasova iz cele Srbije, a odabrano je 24 projekta koji su se plasirali u finale i postali kandidati za donaciju računara i pružanje mentorske podrške u daljem razvoju njihovih projekata.

Jesenji ciklus programa „Odgovorno u zajednici“ trajao je od oktobra i okupio je obrazovne inicijative (edukativni habovi, pokreti, udruženja i grupe gradjana) koje se na strateški način bave unapredjivanjem obrazovanja.

Stručni žiri, sastavljen od eksperata zaduženih za rukovodjenje različitim funkcijama u Vojvodjanskoj banci, pobednike je birao na osnovu kvaliteta projekata, nivoa inovativnosti, značaja za širu društvenu zajednicu, kao i stepena doprinosa obrazovanju, bilo na formalan ili neformalan način.

Predstavnik Centra Inventiva, neprofitnog udruženja koje je dobilo mentorsku podršku i 14 računara za dalju realizaciju projekta virtuelnog preduzeća „Tvoja šansa“ Dušan Stanković rekao je da će pomoć koju su dobili od Vojvodjanske banke, kroz interaktivne radionice, adekvatnije pomoći razvoju poslovnih veština, posebno marginalizovanih grupa.

Predstavnica Beogradske otvorene škole, obrazovne organizacije kojoj je donirano 20 računara za dalju realizaciju projekta „Studije budućnosti“ Danijela Grubinić rekla je da je njihov program namenjen „radoznalim i proaktivnim studentima koji svoj profesionalni razvoj vide kao neprekidan proces“.

„Sticanje novih veština kroz sistem mentorstva je ono što čini glavnu pokretačku snagu mladih da pokrenu zajednicu na bolje“, rekla je Grubinić.

Istakla je da je cilj da kod članova te iste zajednice probude žar za novim veštinama koje će biti njihova osnovna alatka na tom putu.

„Ono što smo dobili od Vojvodjanske banke nije samo podrška u vidu računara, već i iskrena zainteresovanost i uključenost u razvoj našeg rada, što je možda i nešto najvrednije što smo mogli da dobijemo“, rekla je Grubinić.

Na podršku, kako je rekla, „gledaju kao na veliki sistem učenja kroz podršku stručnjaka iz programa ‘Odgovorno u zajednici’ iz koje i sami uče, prenoseći to znanje na druge“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar