Hitna sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je danas za 16 sati hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, potvrđeno je u Vladi.

Povod za sazivanje sednice Biroa je migrantska kriza i jednostrana odluka Hrvatske da zatvori granicu za tereteni saobraćaj iz Srbije.

Vučić je ranije danas najavio da će Srbija preduzeti kontramere zbog jednostranog zatvaranja granice za srpske kamione, ukoliko EU do 14 sati ne reaguje na situaciju na granici Hrvatske i Srbije.

Vučić: Čekamo EU do 14 sati, onda slede kontramere

Ukoliko EU do 14,00 sati ne odgovori na situaciju na granici Hrvatske i Srbije,  Srbija će preduzeti kontramere zbog jednostranog zatvaranja granice sa Srbijom za srpske kamione, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Čekamo da EU reaguje do 14 sati, a onda će Srbija reagovati mirno, ne kršeći propise, ali će ukazati da Hrvatska ne može da se iživljava, ponižava Srbiju i uništava privredu Srbije bez posledica“, istakao je Vučić.

Vučić je ocenio da je potez Hrvatske „skandal neverovatnih razmera“.

Ponovio je apel Srbije hrvatskim vlastima da ne donose mere i sankcije protiv Srbije bez razloga, a obrazloženje koje su tražili šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović od svojih hrvatskih kolega, ga je, dodao je, šokiralo, jer je Hrvatska u zvaničnom dopisu tražila od Srbije da deo izbeglica preusmeri na mađarsku i druge granice EU.

Vučić je ponovio i da ovakvim ponašanjem Hrvatska krši brojne sporazume koje je Srbija potpisala sa EU – S SP, Barselonsku konvenciju UN i brojne konvencije o tranzitu, kao i međudržavni ugovor koji je Srbija potpisala sa ovim susedom 1997..

„Odgovor Hrvatske spada u zonu sumraka – ajd vi Srbi pošaljite pola izbeglica na Horgoš, pola kod nas i pustićemo saobraćaj. To je zvaničan odgovor“, naveo je premijer pimetivši da ponašanje Hrvatske dovodi celu EU u poziciju da krši civilizacijske norme.

Srbija se, prema njegovim rečima, suočava sa problemom izbeglica pet meseci, a Hrvatska samo pet dana i „opet oni imaju problema a mi nemamo“.

Vučić je podsetio i da u prva četiri i po meseca niko od izbeglica nije išao u Hrvatsku, te da su sami birali svoje rute.

„Jel to znači da je trebalo da mi da zaustavimo sav saobraćaj sa Makedonijom. Ako neka granica radi to je naša, a Hrvati ne kontrolišu izbeglice, kao plaše se da im uzmu otisak prsta. Mi se ne plašimo i kontrolišemo ih“, objasnio on.

Najavio je da će Srbija reagovati hladne glave, ne kršeći propise, ali će pokazati Hrvatskoj da ne može da se iživljava i uništava privredu Srbije bez posledica i ponižava našu zemlju.

Na drugoj strani, dodao je, Mađarska je bila poštena, jer je zatvorila granicu u oba smera, a Hrvati su zatvorili prolaz za srpske kamione, ali „vrlo lepo“ njihovi kamioni idu u Srbiju.

„To što su uradili je katastrofa za ceo region. Oni mogu da budu neodgovorni koliko god hoće, ali prema nama ne mogu. To je katastrofalan signal, zamislite zovete investitore iz celog sveta, a onda kažete ne možete da pređete granicu. To tako ni mala deca ne zamišljaju da je moguće“, podvukao je Vučić.

Premijer je istakao da je obaveza vlade da štiti svoj narod od napada kao što su narušavanje ekonomije, vređanje poređenjem s muvama i orlovima i zaključio da hrvatski potez predstavlja brutalni napad na Srbiju i pokušaj brutalnog uništavanja srpske ekonomije.

EK: Zatvaranje granica je po Šengenskom sporazumu

Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas izbegao je danas da komentariše zahtev premijera Srbije Aleksandra Vučića da Evropska unija prinudi Hrvatsku da do dva popodne otvori granicu za teretni saobraćaj.

„Pravo je svake zemlje članice EU da sama određuje kako će obezbeđivati spoljnu granice, a mi se zalaženo za sveobuhvatno rešenje migrantske krize“, rekao je Sinas na konferenciji za medije u Briselu.

Upitan da li zatvaranje granice za kamionski saobraćaj, ili pretnja Hrvatske da će potpuno zatvoriti granicu spadaju u dozvoljene mere, Šinas je rekao da postoje mehanizmi u okviru Šengenskog sporazuma koje su neke zemlje već primenile.

On, međutim, nije želeo da dalje odgovara na novinarska pitanja o tome, uz napomenu da će EK nastaviti da traži sveobuhvatno rešenje za izbegličku krizu.

Portparolka EK Nataša Berto izjavila je na istom brifingu za novinare da Komisija vrlo pažljivo prati razvoj situacije na srpsko-hrvatskoj granici i da su juče i danas o tome vođeni razgovori sa ministrom za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandrom Vulinom.

Vulin se juče sreo sa evropskim komesarom za vanredne situacije i humanitarna pitanja Hristosom Stilijandisom, a danas je nakon susreta sa komesarom za unutrašnje poslove Dimitrosom Avramopulosom zakazan i susret sa komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Berto je najavila i da će komesar Han uskoro posetiti Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Aleksandar Vučićeuhrvatskasrbija
Komentari (0)
Dodaj komentar