Vučić: Nećemo podizati bodljikavu žicu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da Srbija neće podizati ograde i bodljikave žice na svojim granicama i da će sprovoditi kontradiverzione preglede, svuda i na svakom mestu.

„Srbija će primati i pokazivati solidarnost i humanost prema svim ovim ludima, to će dobro govoriti o našoj zemlji, ali i tim ljudima dobro o našem narodu. To će nam se jednog dana vratiti kroz njihovu ljubav i poštovanje“, rekao je Vučić novinarima nakon obilaska centra za migrante u Preševu sa visokim komesarom UN Antoniom Guterešom.

Podvukao je da će se na granicama sprovoditi i da se sprovode kontradiverzioni pregledi, kako bi se obezbedila bezbednost svih građana Srbije.

On je zahvalio Guterešu na poseti Srbiji i dodao da će naša zemlja nastaviti da brine o izbeglicama jer su „u 99,99 odsto slučajeva to dobri ljudi, proterani sa ognjišta, naterani da napuste zemlju zbog terorizma i raznih drugih razloga“.

Vučić: Građani Srbije mogu uvek da se osećaju sigurno

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da građani Srbije ne moraju da brinu zbog terorističkih napada jer će država učinti sve kako bi se osećali sigurno i bezbedno, i najavio za subotu zajedničku vežbu srpskih oružanih snaga.

„Preduzete su vanredne mere, koje ćemo preduzimati i dalje“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Preševu.

On je najavio veliku združenu vežbu svih oružanih snaga Srbije koje će, kako je rekao, pokazati našim građanima da je država odlučna u borbi protiv terorizma.

„Građani Srbije mogu uvek da se osećaju sigurno. Sve što je moguće da uradimo u tom pravcu, uradićemo. Da li je država zaštićena jer prima izbeglice? Da, zaštićena je“, poručio je Vučić.

Premijer je istakao da je izbegličke kampove obišao mnogo puta i da nije video nikakav problem.

On je poručio da je Srbija otvorena zemlja, na putu ka Evropskoj uniji.

Na pitanje koliko će izbeglica Srbija moći da zbrine ukoliko se takav zahtev pojavi, Vučić je odgovorio – „Onoliko koliko budemo mogli“.

„Ionako će to da rade državni organi, a 99 odsto stanovništva to neće ni videti ni osetiti“, rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je Srbija dobila značajnu pomoć od UNHCR-a, da bi trebalo da stigne i dodatni novac od Evropske unije, ali da je ključno hoćemo li pokazati da smo ljudi.

„Treba da nam stigne i sedam miliona evra i još 2,3 miliona evra iz EU. To sada postaje značcajniji novac. Od UNHCR-a sledeće godine trebalo bi da dobijemo 3,7 miliona što u opremi, što na različite načine. Ovo nije pitanje ogromnog novca, već da li ćemo pokazati da smo ljudi i da li smo dovoljno sposobni i odgovorni“, zaključio je Vučić.

Upitan da li u Preševu mogu da se razlikuju lažni pasoši od pravih i da li mogu da se razlikuju migranti od terorista, Vučić je odgovorio pitanjem ““a da li vi to možete da uradite?““

“Ne može niko. Da li je to napisano na nečijem čelu“, upitao je Vučić i dodao da ni u Parizu niko nije mogao da prepozna teroriste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Aleksandar Vučićizbeglicemigrantiogradazica
Komentari (0)
Dodaj komentar