Vučić: Teški su dani pred Srbijom

Predsednik Srbije upozorava da Evropljani pokušavaju protivpravno da izbace naše zemlju iz energetske mreže za sever Kosova i da će se to dogoditi do ponedeljka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć se u sedištu evropske Službe za spoljne poslove u Briselu sastao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

Nakon tog sastanka, održana je radna večera, kojoj je prisustvovao i kosovski predsednik Hašim Tači, prenosi Tanjug. Ovo je bio prvi sastanak Vučića i Tačija posle dva i po meseca, otkako je zastao dijalog Beograda i Prištine, a održava se u vreme kada su privremene prištinske institucije odlučile da za 10 odsto povećaju porez na robu iz centralne Srbije.

Ranije je Služba za spoljne poslove Evropske unije saopštila da će Vučić i Tači na sastanku potvrditi svoju spremnost da intenziviraju napore u postizanju pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, što je od suštinske važnosti za njihov evropski put.

Predsednik Vučić je juče u Helsinkiju, pred odlazak u Brisel, istakao da o odnosima sa Prištinom, oni koji razmišljaju o pokazivanju mišića, treba da razmisle o ceni koju bi trebalo da platimo.

„Ja ne želim da podlegnem ličnim ocenama iako nije nimalo ni prijatno ni lepo da razgovaram sa Tačijem, niti sa bilo kim od njih. Ali, kao što sam u više navrata rekao, bolje je 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati”, naveo je Vučić. On je kazao da mi volimo s vremena na vreme da razmišljamo o pokazivanju mišića, a zaboravljamo na cenu koju bi trebalo da platimo.

„Koliko je suviše važan (mir) da sve drugo nije za porediti s tim. Ljudi koji bi da pokazuju mišiće moraju dobro da znaju podatke, sve dobro razumeju da bi onda mogli svojim emocijama da daju oduška. Ja nemam pravo na to i moram da se ponašam mnogo odgovornije od svih drugih u regionu, a to prepoznaju u međunarodnoj zajednici”, naglasio je Vučić.

Tači je izjavio pred sastanak sa Mogerinijevom u Briselu da je teško postići sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali da će učiniti sve da do toga dođe. On je rekao da je u Briselu kako bi se razgovaralo o mogućnosti postizanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom, prenosi Beta.

„Cilj Kosova je da gradi dobrosusedske odnose sa svim zemljama, u tom pravcu i sa Srbijom, kako bi se moglo ići napred ka integraciji u Evropsku uniju i NATO i kako bi se otvorila globalna perspektiva državi Kosovo”, kazao je on.

(„Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Aleksandar Vučić
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Ministar Lončar

    Ovakav se radja jednom u 30 godina.

  • bambi

    Pred nama su teski dani. Slazem se. Imace puno posle da se obavi. Polako samo. Sto se duze bude radilo, duze cemo biti na vlasti Znaci nigde nam se ne zuri.

  • Miki 75

    Dobijaju ono što im je Vučić predao potpisom na Briselski sporazum.

  • Anonimni

    A ja vam obecavam: vec od sledece godine cemo ziveti bolje.

  • TVRD

    Sa tobom je svaki dan teži od prethodnog.