Za Zapadni Balkan ključna verodstojna evropska perspektiva

GETVAJG – Za region Zapadnog Balkana ključna ke verodstojna evropska perspektiva, rečeno je danas na Evropskom forumu Vahau u Austriji.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev istakao je danas u Getvajgu da njegova zemlja ne želi odmah da postane članice EU, ali želi, nakon svih uloženih napora, da joj se omogući otvaranje pristupnih pregovora.

Zaev je, na Evropskom forumu Vahau u samostanu Getvajg, rekao da Skoplje ne vidi nikakvu alternativu punopravnom članstvu u EU.

„EU je za nas atraktivna i motivisala nas je. Puno toga smo već uradili i verujemo u Evropu. Promenili smo ime i sačuvali identitet“, objasnio je on.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han kazao je da je zajednička Evropa moguća samo prijemom svih zemalja Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, unutrašnjoevropski procesi obnove i proces proširenja, koji će, kako je objasnio, trajati godinama, trebalo bi paralelno da teku.

Međutim, ukazuje da je za tako nešto potrebna politička volja.

Današnji dan Evropskog foruma Vahau bio je u znaku Zapadnog Balkana, a predsednica austrijske pokrajine Donja Austrija, Johana Mikl Lajtner, poručila je da treba regionu dati verodostojnu evropsku perspektivu.

„Zemljama Zapadnog Balkana treba pomoći u obnovi i sa zemljama, kao što su Severna Makedonija i Albanija, treba otpočeti pristupne pregovore“, naglasila je ona.

Mikl-Lajtner, nekadašnja ministarka unutrašnjih poslova Austrije, rekla je da je neophodno ponuditi verodostojnu i konkretnu perspektivu da te zemlje mogu postati članice EU, kao što je Austrija imala pre više decenija.

Prema njenim rečima, postoje samo dve mogućnosti – da se region prepusti Kini, Rusiji ili nekom drugom, ili da postanu deo evropske porodice vrednosti.

„Čim kandidati ispune sve kriterijume po pitanju vladavine prava, slobodnog tržišta i poštovanaj ljudskih prava, ne sme biti odlaganja i pogrešnih kompromisa“, podvukla je Mikl-Lajtner.

Austrijska kancelarka Brigite Birlajn podsetila je na otvaranje granica pre 30 godina i pristupanje Austrije EU pre 25 godina, ocenivši to „važnim istorijskim prekretnicama“.

Austrija je, prema njenim rečima, dokazala stabilnost i doslednost u evropskoj politici.

„Evropa je pred velikim izazovima, koji moraju biti zajedno savladani. Austrija je spremna da da svoj doprinos i u buduće će ostati snažan partner Unije“, podvukla je Birlajn.

To, kako je dodala, znači biti otvoren za promene, za nove procese i više komunikacije.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je da je neophodno zajedničko izjašnjavanje o „snažnoj i zajedničkoj Evropi“.

Važna osnova za to je jačanje principa subsidijarnosti, zajednička spoljna politika, jedinstvena politika prema migrantima, kao i zajednički budžet i više para za istraživanje i inovacije, naveo je on.

Tajani je izrazio uverenje da stabilnost na Zapadnom Balkanu znači i više stabilnosti za Evropu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar