Zahtev za povraćaj Krmčije Svetog Save Srbiji

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pokrenuo je inicijativu da država Srbija i Srpska pravolsavna crkva (SPC) zatraže od Vatikana da Krmčije Svetog Save vrati u Srbiju. 

POKS inicijativu pokreće u godini kada se obeležava osam vekova od autokefalnosti SPC a uoči svetkovanja Svetog Save i uz zatraženi blagoslov patrijarha srpskog Irineja, rekao je na konferenciji za novinare predsednik POKS i narodni poslanik Žika Gojković.

Gojković je posebno pozvao predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da pomognu da se Krmčije, pravni spomenik stariji 130 godina od Dušanovog zakonika, vrati u Srbiju.

Krmčije ili Nomokanon Sv Save, „najznačajnija knjiga i prvi duhovni i svetovni kodeks“ nalazio se u Arhivu Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti u Zagrebu „nakon što su ga ustaše ukrale tokom II svetskog rata“, rekao je Gojković. Hrvatske vlasti poklonile su ga 1995. godine papi Jovanu Pavlu II, „da bi se s tudjom imovinom dodvorile Vatikanu“ istakao je predsednik POKS.

Gojković je napomenuo da Krmčije Svetog Save govore „o temeljima samodržavnosti i crkvene autokefalnosti srpskog naroda“ kao i da su „Proti Matiji Nenadoviću poslužile su kao osnovni izvor za prvi pisani zakon ustaničke Srbije u maju 1804. godine“.

On je zatražio da se na proleće umesto vanrednih parlamentarnih izbora raspišu izbori za ustavotvornu skupštinu.

Novinarima je predstavljen i novi predsednik Gradskog odbora POKS Beograda Božidar Pavlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    da !DA ! DA !