Zakon o Starom sajmištu završen, ide u javnu raspravu

Zakon o Starom sajmištu, odnosno Ustanovi spomen-žrtve, kao leks specijalis završen je, a do kraja avgusta bi trebalo da budu usklađeni preostali detalji posle čega ide u javnu raspravu i dalju zakonsku proceduru, pišu Večernje novosti.

„Zakon je suštinski gotov, ostale su najsitnije nijanse“, rekao je episkop slavonski Jovan Ćulibrk za taj list koji je objasnio da će postojati jedna krovna institucija, pod kojom će, osim kompleksa sećanja na srpske žrtve, biti i Muzej Holokausta i Muzej romskog stradanja.

Kako je Ćulibrk, koji je predsednik Komisije za Sajmište, rekao imaće posebne direktore, podračune i svoje programe, ali neće biti zasebna pravna lica.

Direktor Muzeja Holokausta biće biran na predlog Saveza jevrejskih opština, a direktor Muzeja romskog stradanja uz konsultacije sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine.

Gradski menadžer Goran Vesić, koji je član Komisije, naglasio je da se privodi kraju rad na tom propisu i podvukao:

„Drago mi je što će zakon biti usvojen i što ćemo ovu temu podići sa gradskog na republički nivo, jer je njen značaj nacionalan. Grad je za tri godine uradio ono što decenijama unazad nije urađeno“.

Vesić je precizirao da je raseljena Centralna kula, popisani korisnici u drugim paviljonima, ko je legalan, a ko ne, raspisao konkurs za idejni projekat za Centralnu kulu…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

javna raspravastaro sajmište
Komentari (0)
Dodaj komentar