Zaštitinik gradjana: Snimati izjave dece žrtava krivičnih dela, ne saslušavati ih više puta

Zaštitnik gradjana je u cilju sprečavanja sekundarne viktimizacije dece žrtava krivičnih dela apelovao na nadležne organe da prilikom njihovog saslušanja u potpunosti primenjuju tehnička sredstva za prenos slike i zvuka kako se ne bi ponovilo da maloletna žrtva bude nekoliko puta saslušavana o traumatičnom dogadjaju.

„Zaštitnik gradjana je u postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad Novog Sada i tamošnje Policijske uprave, koji je pokrenut posle saznanja iz medija da je dete žrtva seksualnog uznemiravanja povodom istog dogadjaja više puta saslušavano, utvrdio da i dalje postoji potreba za unapredjenjem rada organa u postupcima u kojima je dete žrtva krivičnog dela“, navodi se u današnjem saopštenju Zaštitnika.

Kako se u saopštenju dodaje, prilikom prvog saslušanja deteta svedoka ili žrtve potrebno je da nadležni organi koriste zakonom predvidjene mogućnosti – tehnička sredstva za prenos slike i zvuka.

„Uvek kada je to moguće u posebno opremljenim i deci prilagodjenim prostorijama, kako bi se ovakav iskaz deteta kasnije koristio kao dokaz u krivičnom postupku“, naveo je Zaštitnik gradjana u mišljenju upućenom nadležnim organima.

On takodje smatra da je neophodno i da izjave od deteta uzimaju lica koja poseduju posebna znanja za razgovor sa decom žrtvama krivičnih dela.

Naglasio je značaj multisektorske saradnje i razmenu informacija nadležnih organa u sprečavanju dodatne traumatizacije deteta žrtve kroz višestruka saslušanja.

Zaštitnik gradjana je mišljenje uputio Republičkom javnom tužilaštvu, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvu pravde i Centru za socijalni rad Novi Sad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Zamolio bih uvazenog gospodina da zastiti moga maloga sina. Ja sam otac. Sebe smatram ocem za primer i velikim borcem. Parnicni postupak odredjivanja starateljstva nad detetom je usao u osmu godinu. Ovo je sramota za drzavu. Svih osam godina parnicenje, sve obaveze koje mi je nalozio Osnovni sud u Obrenovcu u potpunosti postujem. Bivsa supruga zloupotrebaljava opste poznatu diskriminiaciju po polovima u Srbiji kada je rec o starateljstvu, i sve vreme mi ne dozvoljava da budem sa svojim sinom. Ono sto je do sada radila, je toliko odvratno da mi je tesko i da pomenem. Medjutim, i da je ona bolesna, i da je zavisnik i da je zeljna alimentacionih para, sve je to gotovo zanemarljivo prema osionoscu i zlom koji proizillazi iz nadleznog Centra za socijalni rad u Obrenovcu. Ovo je sramota za instituciju. I nakon 30 podnesaka, ni na jedno ne da nisu nista preduzeli da zastite prava, zivot i zdravlje moga sina, vec nisu nasli za shodno ni da odgovore? Osam godina. Drzava mora da zauzme jasan stav. Ako je diskriminacija u Srbiji, to neko mora javno da obrazlozi gradjanima. Radnici Centra ccigledno ne rade shodno svojoj struci vec shodno direktivi koje im je po cenu otkaza nalozilo nadlezno Ministarstvo a koje glasi. Deca po svaku cenu majkama. Ovo sramota za drzavu. Ljudi u pomenutom Centru se nada mnom izivljavaju zbog ljubomore i pakosti na moju strucnu spremu. Ja ovakve ljude u zivotu nisam ni video ni sreo. Da neko moze da unistava nasu decu, njihovo pravo na zivot, pravo na oca, pravo na brigu, toplinu, da bi terali inat ocevima i da bi u 99% slucajeva decu dodeljivali majkama. Moje dete se nalazi u domacinstvu koje je ekstremno sociopatolosko, sa krivicnim dosijeima, sa trulim instalacjijama, bez kanalizacije, bez sredstava za zivot. Moje dete se nalazi u okruzenju opasnom po zivot. Sin vec osma godina pati za mnom. Ne postoji veci bol koji se moze detetu naneti nego oduzeti mu na silu roditelja. Pomozite mi. Spasite mi sina.