Završena izgradnja podzemnog visokonaponskog kabla u BG

BEOGRAD – „Elektromreža Srbije“ završila je projekat izgradnje podzemnog visokonaponskog kablovskog voda od EMS-ove trafostanice Beograd 17 kod Plavog mosta do EPS-ove trafostanice Beograd 23 na Autokomandi.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Skupštini grada, time su stvoreni uslovi za još pouzdanije i sigurnije napajanje centralnih delova grada, uključujući i delove u kojima se realizuju kapitalni infrastrukturni projekti poput „Beograda na vodi“.

Dužina trase ovog 110 kV kablovskog voda iznosi 3, 2 kilometra, a vrednost investicije je oko 2, 7 miliona evra.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je na konferenciji za novinare povodom završetka izgradnje podzemnog viskonaponskog kablovskog voda da je važno da postoje takvi infrastrukturni projekti koji se uspešno realizuju u gradu.

On je istakao da postoji dugogodišnja dobra saradnja Grada Beograda i EMS-a i da će se ona nastaviti i u narednom periodu.

„Ovaj projekat obezbeđuje stabilno snabdevanje električnom energijom i zato je važan kako za građane, tako i potencijalne investitore. Oni kada žele da investiraju u neki grad uvek pitaju za infrastrukturu, a ova mreža jedan je od najsavremenijih koncepata i važno je da pratimo tehnološke trendove na najvišem nivou“, rekao je Radojičić.

Ovaj projekat koji je uspešno završen je kaže, samo prvi deo, a uskoro će početi realizacija još dva važna projekta u saradnji sa EMS-om.

Gradonačelnik je rekao da je „Beograd na vodi“ promenio izgled tog dela Beograda i da će se graditi planiranom dinamikom, ali da je važno da to prati i odgovarajuća infrastruktura kako zbog investitora, tako i zbog budućih generacija.

Direktorka „Elektromreža Srbije“ AD Jelena Matejić rekla je da je projekat izgradnje podzemnog visokonaponskog kabla u Beogradu završen uspešno i u predviđenom roku.

Ona je navela da taj kabl povezuje EMS-ovu trafostanicu Beograd 17 koja je kod Plavog mosta sa EPS ovom trafostanicom Beograd 23 na Autokomandi.

„To direktno omogućava razvoj i dalje sigurno snabdevanje i napajanje čitave gradske zone, a takođe smo time pokazali da možemo da omogućimo realizaciju svh kapitalnih projekta za grad“, rekla je Matejić.

Ona je rekla da će EMS nastaviti i dalje da investira u tehnološki zahtevne kablovske projekte elektroenergetskog sistema i najavila da će uskoro će na teritoriji Beograda početi izgradnja još dva podzemna kablovska voda.

Jedna će ići od TC Novi Beograd 23 do TC Beograd 45 u okviru kompleksa „Beograd na vodi“.

Drugi će povezivati TC Beograd 45 i TC TETO Novi Beograd, a završetak ta dva projekta planiran je polovinom iduće godine.

„Uz vod koji je sada završen definitivno će biti obezbeđeno pouzdano snabdevanje dela prestonice u kojima se najviše gradi i gde samim tim zbog toga postoji i značajna potreba za izgradnjom i unapređenjem elektroenergetske infrastrukture“, rekla je direktorka EMS.

Kako kaže, u takvim projektima ne zaostajemo za svetom, pratimo trendove i idemo u korak sa njima, a samim tim se i građanima omogućuje stabilno i sigurno snabdevanje električnom energijom..

Pristupili smo tome ozbljno i važno nam je što imamo podršku gradske vlasti, poručila je Matejić.

Navela je i da su u toku pripremne aktivnosti vezane za rekonstrukciju postojećeg 110 kV kabla na potezu od TC Beograd 1 na Karaburmi do TC Beograd 6 u blizini Skupstsine Srbije koji je takođe značajan za znabdevanje centra grada.

Uz to, „Elektromreža Srbije“ realizuje i planira projekte visoskonaponskih kablova van područja Beograda.

U toku je realizacija 110 kV viskonaponskog kabla u Kruševcu čiji se završetak očekuje krajem godine, a sprovode se i pripremni radovi za polaganje visonaponskog kabla u Novom Sadu i to između TC Novi Sad 5 i TC Novi Sad 7.

„To je dokaz naših velikih napora na izgradnji i unapređenju viskonaponske kablovske mreže i da postupamo odgovorno i efikasno i to je upravo rezultiralo uspešnom realizacijom izgradnje kabla TC Beograd 17 do TC Beograd 23“, poručila je direktorka EMS-a, koja je tom prilikom gradonačelniku Beograda na videobimu pokazala trasu kabla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar