Zrenjanin menja ime?

Radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zaštite srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa i negovanja srpskog jezika i ćirilice na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga u Zrenjaninu je osnovano udruženje „Petrovgrad“.

Jedan od ključnih ciljeva udruženja jeste vraćanje Gradu Zrenjaninu njegovog naziva Petrovgrad.

– Smatramo da su se stvorile društvene okolnosti za pokretanje javne debate i preduzimanje konkretnih aktivnosti radi vraćanja naziva grada koji je zamenjen političkim dekretom iz ideoloških pobuda – navodi se u saopštenju „Petrovgrada“, čiji je predsednik privrednik Budimir Jovanović, a među 12 organizacija i društava osnivača, nalaze se „Svetosavlje“, Udruženje članova i prijatelja Matice srpske, Srpski pokret „Svetozar Miletić“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

zrenjanin
Komentari (11)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Jos kkad bi taj Petrovgrad ili ti Beckerek imao i vodu za pice mogao bi da bude stvarno pravi grad.

  • Anonimni

    Ako ce predlagac i i “ usvajac“ tog predloga snositi sve troskove koje to iziskuje , klako za fizicka lica , tako i za pravna, neka se obavezu jos i to da ce za sve te promene oni obezbediti ceklanje pred salterim , onda bi se moglo razmislati o tome. Drugo, gruba procena je da u zrenjaninu zivo oko 50 000 punoletnih lica, znaci toliko licnih karata bi se moralo menjati, broj privrednih subjekata je poprilican, a njihovi troskovi bi bili jos i veci od troskova gradjanstva. Velike pare bi se tu potrosile, a za cega ? Zar nema precih, vaznijih stvari,( ubedjen sam da ima, ne samo u Zrenjaninu vec i u svim ostalim mestiam) . Da skratim : obezbedite ono sto je potrebnije, ( a sve je potrebnije od promene imena) , pa ako pretekne para za sve ono gore navedeno, menjajte !

  • Anonimni

    Znači,novi VEAALIKI BEAAČKEREK,nije loše!

  • rada

    Manite se gluposti! Imena ostaju kao do sad u AP Vojvodini ! Bolje razmisljajte o izgradnji vojvodjanskog aerodroma u Novom Sadu i u sto vecem udaljivanju od bolesno centralizovanog Singidunuma

  • Dragan

    Hocemo li to kao u NDH da rusimo spomenik Ivi Loli Ribaru (oni to predlazu, jer hoce da istaknu da im je izvor drzavnosti NDH, a ne komunisticki pokret i partizani), ovo je isti slucaj. Brisanje svega sto podseca na NOB.

    • Anonimni

      Taj Zrenjanin nema ikakve veze sa gradom na Begeju niti je imao za vreme 2.sv.rata. Grad na Begeju ili Petrovgrad kako treba da stoji, kao što stoji spomenik kralju Petru I Karađorđeviću u centru grada. A vama komunističkim hordama izgleda ne smeta da na današnjim tablama na ulasku u grad stoje ispisani nazivi Zrenjanin, Zrenjanin, Nagybecskerek ( na mađarskom jeziku : Veliki Bečkerek je isto što i Zrenjanin po komunističkom srpskom )

  • laza

    podrška, takođe

  • Jakovljev

    Nisam protiv, ali kad dodje za to pravo vreme. Prvo ljudima treba dati posla da mogu raditi i zaraditi. Zaradtiti ne samo za golo prezivljavanje, vec i za troskove oko vadjenja novih dokumenata. Inace ce to biti samo jos jedan plus izdatak za inace vec i onako prazan dzep. Verovatno predlagaci imaju manje materijalnih problema, nego obican narod Zrenjanina.

  • Anonimni

    Bravo za ideju.Podrška.

  • Anonimni

    Nije ni to loše ali bolje bi bilo da se postaraju da se gradu vrati privreda i da ponovo bude veliki privredni centar.Izgleda da je danas najbitnije menjati imena a sve ostalo je nebitno!!!!

  • TVRD

    Podrška.