Zvaničnici Srbije čestitali Jevrejima praznik Pesah

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović je danas čestitala predstojeći jevrejski praznik Pesah glavnom rabinu jevrejske zajednice u Srbiji Isaku Asielu, predsedniku Saveza jevrejskih opština Srbije doktoru Rubenu Fuksu i svim gradjanima koji ga slave.

Ministarstvo pravde je prenelo da je ministarka svima koji slave taj veliki jevrejski praznik, poželela da ga proslave „u miru, radosti i dobrom zdravlju“.

Kuburović je poželela da taj praznik, u znak „sećanja na dane oslobodjenja Jevreja iz egipatskog ropstva, donese duhovni mir i radost… na dobrobit svih ljudi dobre volje“.

Čestitku povodom Pesaha uputio je i direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević.

On je u čestitki naveo da je „duhovna snaga i kultura Jevreja uzidana u temelje evropske civilizacije i srpske kulture“ i da „nepokolebljivo svedoči o neraskidivim vezama naša dva naroda, potvrdjenim u zajedničkim stradanjima u dvadesetom veku“.

„Neka izbavljenje Jevrejskog naroda iz misirskog zatočeništva bude večno nadahnuće i nepresušni izvor duhovne snage i radosti. Želim da Pesah proslavite sa obiljem duhovne radosti i svakog dobra“, piše u čestitki.

Jevreji proslavljaju Pesah, istorijski praznik u spomen spasenja iz egipatskog (misirskog) ropstva. Pesah se obeležava više od 3.000 godina i smatra se najstarijim praznikom. Slavi se osam dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar