A i SLO za zajedničko obeležavanje referenduma u Koruškoj

BEČ – Predsednici Austrije i Slovenije, Aleksander van der Belen i Borut Pahor, izjasnili su se danas u Beču za zajedničko obeležavanje 100. godišnjice referenduma u Koruškoj.

„Smatram da bi bilo dobro da se razmisli o predlogu za zajedničko obeležavanje“, rekao je Pahor, a potvrdio je Van der Belen na zajedničkoj konferenciji za novinare.

„Radovalo bi me ako bi zajedno organizovali i slične manifestacije na tu temu. Vidim razlog za zajedičko obeležavanje jer su granice unutar EU de fakto nepostojeće“, dodao je Van der Belen.

Pahor je podvukao da Austrija i Slovenija sada imaju „istu domovinu“, a to je EU, i da zato smatra da je zajedničko proslavljanje odlična odluka.

Na referendumu 10. oktobra 1920. godine stanovnici tadašnjeg većinski Slovencima naseljenog juga austrijske pokrajine Koruška odlučivali su o pripajanju novoformiranoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (budućoj Jugoslaviji).

Oko 60 odsto je glasalo tada za ostanak u Austriji.

Pošto su obeležavanje godišnjice referenduma do sada bile obeležene nemačkim nacionalizmom, predstavnici koruških Slovenaca su tek pre par godina prihvatili da učestvuju u ovoj manifestaciji.

U Sloveniji je referendum i dalje osporavan, i premijer Marjan Šarec je prošle godine u intervjuu austrijskom dnevniku „Klajne cajtung“ rekao da su Slovenci tim „plebiscitom“ nešto izgubili.

„U to doba je Klagenfurt bio slovenskiji grad od Maribora (drugi po veličini grad u Sloveniji)“, rekao je Šarec.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar