Abas pozvao UN da suspenduju Izrael na 75. godišnjicu Nakbe

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je danas Ujedinjene nacije da suspenduju članstvo Izraela zbog „agresije“ i „okupacije“ palestinskih teritorija.

On je to rekao na prvoj zvaničnoj komemoraciji u UN palestinskog egzodusa sa današnje teritorije Izraela, dan posle 75. godišnjice osnivanja te zemlje, koji Palestinci zovu Nakba, što znači katastrofa, u prevodu sa arapskog jezika.

Stotine hiljada Palestinaca su pobegle ili su proterane iz svojih domova na teritoriji sadašnjeg Izraela posle osnivanja jevrejske države 14. maja 1948.

U novembru prošle godine usvojena je rezolucija da 15. maja bude održana komemoracija u sedištu UN u Njujorku.

„Mi sada zvanično zahtevamo u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama (UN) da osiguramo da Izrael poštuje te rezolucije ili da se izraelsko članstvo u UN suspenduje“, rekao je Abas u jednočasovnom govoru na komemoraciji, preneo je AFP.

Abas, čija zemlja ima status posmatrača u UN, optužio je Izrael da „nikada nije ispunio svoje obaveze i preduslove za članstvo u organizaciji“.

On je rekao da je od oko 1.000 rezolucija koje su usvojili Generalna skupština, Savet bezbednosti i Savet za ljudska prava UN od osnivanja Izraela do danas nijedna nije ispunjena.

„Nakba nije počela 1948. i nije prestala posle toga. Izrael okupaciona sila nastavlja svoju okupaciju i agresiju protiv palestinskog naroda, nastavlja da poriče Nakbu i odbija međunarodne rezolucije o povratku palestinskih izbeglica“, rekao je palestinski predsednik.

UN procenjuju da Palestinaca koji su otišli 1948. godine, a još su živi i njihovih potomaka ima 5,9 miliona. Oni žive širom Zapadne obale, pojasa Gaze, u Jordanu, Libanu i Siriji.

Palestinci svake godine 15. maja obeležavaju Nakbu, a Izraelci slave nezavisnost svoje države, ali po hebrejskom kalendaru.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan je u pismima ambasadorima u svetskom telu osudio komemoraciju i apelovao na njih da ne prisustvuju kako je naveo „odvratnom dogođaju“ i „očiglednom pokušaju da se iskrivi istorija“, preneo je AP.

On je ocenio da oni koji budu prisustvovali odobravaju antisemitizam i daju zeleno svetlo Palestincima „da nastave da eksploatišu međunarodne organizacije radi promocije svog klevetničkog narativa“.

Izrael i SAD su bojkotovali komemoraciju.

Generalna skupština koja je 1947. imala 57 članica je 29. novembra te godine usvojila rezoluciju o podeli Palestine sa 33 prema 13 glasova i deset udržanih.

Jevrejska strana je prihvatila plan o podeli i nakon isteka Britanskog mandata nad Palestinom proglašena je nezavisnost Izraela.

Arapi su plan odbacili i dan posle osnivanja jevrejske države započeli rat protiv nje.

Pred 75. godišnjicu Generalna skupština je 30. novembra prošle godine usvojila rezoluciju sa 90 prema 30 glasova i 47 uzdržanih da 15. maja bude komemoracija Nakbe.

SAD su bile među zemljama koje su se pridružile Izraelu u protivljenju rezoluciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar