Abasador: Najveća prepreka u BiH zastarela institucija OHR

BEOGRAD – Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je najveća prepreka u suočavanju sa političkom krizom i za stabilizaciju BiH zastarela institucija visokog predstavnika i da je njeno gašenje zadatak koji prvo treba rešiti.

Komentarišući optužbe Sarajeva da su za najnoviju institucionalnu krizu u BiH krive Srbija i Rusija, zbog podrške srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, ruski diplomata kaže da nije potrebna lupa da bi se videlo da nije rukovodstvo Srba izazvalo kriznu situaciju u BiH, a još manje Srbija i Rusija.

Prema njegovim rečima, to su, pre svega, učinili međunarodni zvaničnici koji bi trebalo da budu odgovorni za prevazilaženje postojećih problema.

„Upravo se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pre nego što je dobrovoljno dao ostavku flangrantno umešao u unutrašnja državna pitanja“, rekao je Bocan-Harčenko za magazin Kord, prenela je Srna.

On je ocenio da se situacija ozbiljno pogoršala kada je Zapad nominovao Kristijana Šmita za sledećeg visokog predstavnika, bez konsenzusa u Upravnom odboru Saveta za sprovođenje mira, mimo Saveta bezbednosti UN, kao i bez odobrenja svih strana u BiH.

„Smatramo da postoji samo jedan način da se prevaziđu ovi veštački stvoreni izazovi. Sve strane u BiH treba ponovo da se priključe dijalogu o tome kako same da prevaziđu sve probleme i razlike. Time će obezbediti primenu Dejtonskog sporazuma iz 1995, osigurati suverenitet BiH i široka ovlaštenja dva entiteta, kao i jednaka prava tri konstitutivna naroda“, rekao je Bocan-Harčenko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar