Abazović: CG treba da dobije agenciju za sajberbezbednost

PODGORICA – Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je zemlji potrebna agencija za sajberbezbednost i o tome je večeras razgovarano na sednici Veća za nacionalnu bezbednost.

On je rekao da je povodom sajbernapada formiran operativni tim koji treba da radi na prevenciji.

Kako je rekao novinarima, sajbernapadi su usmereni na institucije države.

„Operativni tim koji se formira radiće 24 sata, osim naših stručnjaka iz administracije pozvaćemo i druge, iz privrede i akademske zajednice, da pomognu u stvaranju preventive. Postoji veliko zajedništvo da se ovo premosti na najbolji način. Uputićemo međunarodnim partnerima zahtev da se pomogne da se povrate podaci koji su preuzeti i da se učini sve da se spreče novi napadi“, naveo je premijer, prenosi sajt RTCG.

Abazović je naglasio da su državne kompanije dobile instrukcije kako da se ponašaju u narednom periodu.

„Da se ne koriste računari koji nisu stalno na mreži i da se gase van radnog vremena. Ne bih unosio nikakav vid dodatne panike. Nažalost, živimo u vremenu kada će sajber kriminal i sajber napadi biti sve češći, to je danak svog ovog tehnološkog napretka. Naredne nedelje biće više reči o nanetoj šteti“, rekao je Abazović.

On je naveo da operativni tim ima zadatak da stalno informiše, da saopštava šta se dešava, kolika je šteta, ali i da pruži instrukcije kako dalje.

Naglasio je da je važno da se formira agencija za sajberbezbednost.

„Nekoliko institucija je napadnuto. Meta napada je bilo i Ministarstvo finansija, imaju bekap sistem, situacija je takva da nisu ugroženi, ali rade u otežanim uslovima“, poručio je premijer Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar