Abazović pozvao Dedeića na sastanak

PODGORICA – Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je jutros da se raduje susretu sa mitropolitom kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailom (Miraš Dedeić), u terminu koji dogovore dva kabineta.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Abazović je odgovorio Dediću na, kako je navedeno, „obraćanje u kome je izražena spremnost za potpisivanje Ugovora o uređenju međusobnih odnosa sa Vladom Crne Gore“.

„Obaveštavam vas da smo primili vaše pismo namere upućeno 27. juna 2022. godine povodom izražavanja spremnosti i poziva da Vlada Crne Gore i Crnogorska pravoslavna crkva zaključe Ugovor o uređenju međusobnih odnosa“, naveo je Abazović.

Istakao je da je, poštujući Ustav i zakone države Crne Gore, uvažavajući pravo svih građana na slobodu izražavanja vere, stav Vlade Crne Gore prema svim verskim zajednicama identičan, da baštini pođednak tretman i vodi inkluzivnu politiku prema svim društvenim kategorijama, uključujući i verske zajednice.

Premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću 27. juna je zvanično dostavljen zahtev Dedeića za pregovore o zaključenju ugovora „o uređenju međusobnih odnosa“ između države i te crkve, rečeno je ranije CdM-u iz CPC.

Dedeić se u zahtevu za „zaklučenje Ugovora o uređenju međusobnih odnosa“, poziva na „Ustavom zagarantovana prava na slobodu veroispovesti i prava na ispoljavanje vere i religijskih uverenja i traži obezbeđenje uslova za neometano i puno delovanje CPC i njenog sveštenstva u skladu sa Ustavom CPC i pozitivnim zakonima države Crne Gore, očuvanje tradicije, kulturne baštine i istorijskog nasleđa CPC i verujućih pravoslavnih Crnogoraca“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar