Abdelsam: Nikoga nisam ubio ili ranio, vazno mi je da to kazem

PARIZ – Jedini preživeli na suđenju za terorističke napade u Parizu 2015. godine izjavio je danas pred sudom u Parizu da nikada nikoga nije ubio ili ranio i da nije opasan za društvo.

Salah Abdeslam (32) je osumnjičen da je bio član grupe džihadista koji su izveli koordinisanu seriju bombaških napada i pucnjave širom francuske prestonice u kojima je poginulo 130 ljudi, a stotine drugih povređeno, prenosi Gardijan.

„Nisam nikoga ubio i povredio. Nisam nikome naneo ni ogrebotinu. Važno mi je da ovo kažem“, rekao je on pred sudom i dodao da nije opasan za društvo.

On je osumnjičen da je planirao da se raznese u samoubilačkom napadu u pariskom severnom 18. okrugu, ali da je odustao u poslednjem trenutku.

Policija je u kanti za smeće pronašla prsluk sa eksplozivom za koji veruju da je bio njegov.

Abdeslam je pred sudom rekao da nikada nije bio u direktnom kontaktu sa organizacijom Islamska država, ali da je odlučio da ih podrži nakon što su zapadne države, uključujući Francusku, izvršile bombaške napade u Siriji.

Takođe je rekao je da je odgajan kao umereni musliman u verskom smislu, ali da do tada nije bio svestan političkih ili vojnih veza sa religijom.

Uhapšen je u martu 2016. godine, posle četvoromesecne potrage, u pucnjavi sa belgijskom policijom u predgrađu Brisela, a nekoliko dana nakon što je priveden, bombaši samoubice za koje se sumnja da su deo iste terorističke grupe napali su briselski aerodrom i gradski metro sistem i ubili 32 ljudi i ranili stotine, podseća Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar