Adžić: CG uspešno smanjuje dostupnost nabavke malog i lakog oružja

PODGORICA – Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić ocenio je danas da izvršni organi uspešno preduzimaju niz mera usmerenih na smanjenje postojeće i potencijalne dostupnosti i nabavke malog i lakog oružja i učestvuju u svim međunarodnim i regionalnim aktivnostima u borbi protiv organizovanog kriminala, kao važne dimenzije u kontroli naoružanja.

Adžić je to rekao na Osmom regionalnom koordinacionom sastanku u vezi sa Mapom puta za održivo rešavanje ilegalnog posedovanja, zloupotrebe i trafikinga malog i lakog oružja (SALW) i njegove municije na Zapadnom Balkanu do 2024..

Ministar je saopštio da, prepoznajući opasnost koju ovaj fenomen nosi sa sobom, te savremene trendove koje donosi globalizacija, Crna Gora posvećuje značajnu pažnju ovom procesu, koji zahteva koordinisan rad nadležnih organa kako bi se postigao maksimalni učinak, ali i podršku međunarodnih partnera i saradnju sa policijskim službama drugih zemalja.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Adžić je ukazao na to da je Crna Gora na nacionalnom nivou usvojila niz mera koje se odnose na jaču kontrolu izvoza SALW-a i programe prikupljanja i uništavanja nelegalnog oružja i viška malog i lakog oružja.

Takođe, ističu, značajan broj aktivnosti sprovodi se uz podršku međunarodnih partnera i to kroz programe tehničke pomoći i mehanizme za podsticanje operativne saradnje između kriminalističkih službi i struktura za kontrolu oružja zemalja u regionu.

Crna Gora će i u narednom periodu ulagati napore i u punom kapacitetu sarađivati na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, a sve u cilju davanja doprinosa efikasnijoj implementacije Mape puta i kreiranju održivih rešenja koja će doprineti postizanju još merljivijih rezultata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar