AI za istrage smrti od korone u domovima za stare u Italiji

RIM – Svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (AI), pozvala je danas na sprovođenje nezavisne parlamentarne istrage o smrti od kovid-19 u italijanskim domovima za stare i izveštajima o odmazdi prema osobama koje su radile u njima, a koje su govorile o tamošnjim nebezbednim uslovima.

Amnesti je svoje nalaze zasnovao na intervjuima sa 34 zdravstvena radnika, kao i sindikalnim liderima i advokatima, preneo je AP.

Trećina radnika izrazila je zabrinutost zbog klime straha i odmazde na svom radnom mestu, naveo je AI u saopštenju.

Italijanski domovi za stare, kao i oni širom Evrope i SAD, zabeležili su veliki broj smrtnih slučajeva od kovid-19, a tužioci u desetinama jurisdikcija pokrenuli su krivične istrage o tome da li je smrt mogla biti sprečena.

Italija je prva zemlja na Zapadu koja je bila pogođena epidemijom i ubrzo nije imala dovoljno zaštitne opreme, maski za lice i bolničkih kreveta, posebno u najteže pogođenom regionu Lombardije.

Tokom prvog talasa zaraze, mnogi stanovnici domova za stare u Lombardiji nisu ni odvedeni u bolnicu jer za njih nije bilo mesta.

Pored velikog broja smrtnih slučajeva u domovima za stare, Amnesti je naveo da je protiv nekih od zaposlenih koji su se žalili na nedostatak zaštitne opreme ili nebezbedne uslove rada u ustanovama bio sproveden disciplinski postupak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar