Akademija „Polja smrti“ za jasenovačke žrtve

KOZARSKA DUBICA – U Kozarskoj Dubici sinoć je održana Memorijalna akademija pod nazivom „Polja smrti“, povodom 77. godišnjice proboja logoraša iz Koncentracionog logora Jasenovac.

Ova akademija tradicionalno se održava uoči obeležavanja Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida koncetracionog logora Jasenovac, i njegovom najvećem startištu Donjoj Gradini.

Scenario memorijalne akademije baziran je na knjizi objavljenoj 2019. godine „Knjiga sjećanja“ u kojoj su prikupljenja svedočanstva preživelih logoraša sa područja Kozarske Dubice i Gradiške.

„Autentičnost i istinitost niko ne može osporiti, a opet kad čovek zna kakvo se zlo tamo dešavalo šta god da mi pokažemo nije dovoljno da opiše taj pakao kroz koji su prošli na prvom mestu Srbi, a onda Romi i Jevreji na ovim prostorima“, rekao je Igor Tešić, režiser Memorijalne akademije.

Memorijalnom akademijom odaje se počast svim nevinim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, simboličan naziv „Polja smrti“, jer u Donjoj Gradini ima devet grobnih polja sa 105 masovnih grobnica.

„Cilj akademije je pre svega odavanje počasti nevino stradalim žrtvama, a i poruka da se ovakav zločin nikada nigde i nikome više ne ponovi“, rekla je Tanja Tuleković direktor Spomen“, područja Donja Gradina, prenela je RTRS.

Natalija Trivić ministarka prosvete i kulture Republike Srpske istakla je da sećanje na žrtve ne treba samo da bude uobličeno ili neutralno u prošlost nego ono treba da bude jedan osnov za stvaranje budućnosti.

Organizator Memorijalne akademije je Spomen područje Donja Gradina i Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.

U Donjoj Gradini danas će, u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske, biti obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Jasenovac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar