Akcija Sat za našu planetu održana u gradovima širom sveta

Najveća globalna akcija za zaštitu prirode „Sat za našu planetu“ održana je 20.30 po lokalnom vremenu u gradovima širom sveta, simboličnim isključivanjem svetla, u sklopu inicijative za borbu protiv klimatskih promena.

Svetla su isključivana od 20.30 do 21.30, u cilju ukazivanja na neophodnost očuvanja planete Zemlje, a u mraku su bili i Sidnejska opera, spomenik Vrata Indije u Nju Delhiju i kule bliznakinje Petronas u Kuala Lumpuru, navodi Asošiejted pres.

Prva takva akcija održana je u Sidneju 2007. godine, a od tada se proširila na više od 180 zemalja, uz učešće desetina miliona ljudi. Dok neki gradovi isključuju ulično osvetljenje, drugi svetlo gase i u operi.

Indijski ministar za životnu sredinu Harš Vardan rekao je danas da tih 60 minuta predstavlja „priliku da se usvoji promena u potrošačkoj kulturi i promena ponašanja ka održivosti“.

U Jordanu je Kraljevsko društvo za zaštitu prirode postavilo 11.440 sveća na brdu u glavnom gradu Amanu, čime je postavljen Ginisov rekord za najveći mozaik sveća. Ipak, pokušaji paljenja sveća uglavnom su bili neuspešni zbog vetra na brdu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar