Ako bude dokaza, Ruska crkva priznaje ostatke Romanova

Ruska pravoslavna crkva spremna je da prizna da posmrtni ostaci pronađeni kod Jekaterinburga pripadaju članovima carske porodice Romanov, ako se pronađu nepobitni dokazi za to, izjavio je mitropolit Ilarion.

Episkopski savet tokom trodnevnog zasedanja u Moskvi koje se danas završilo, uzdržao se od donošenja odluke o identifikacije ostataka iz Jekaterinburga do okončanja istrage.

„Zaključci istrage imaće potpuno drugačiji kvalitet i ubedljiv uticaj na Crkvu. Ako se dokaže da ostaci pripadaju članovima carske porodice, Crkva će prihvatiti tu činjenicu“, rekao je mitropolit Ilarion za kanal Rosija 24.

On je dodao da Crkva nije ni prihvatila ni odbacila ishod prethodnih istraga pošto njen predstavnik nije učestvovao u ispitivanjima.

„Sad je situacija sasvim suprotna. Predstavnici Crkve direktno učestvuju u laboratorijskim ispitivanjima“, naveo je mitropolit.

On je podsetio da kruži više verzija o ubistvu carske porodice Romanov i sahrane njihovih posmrtnih ostataka. Prema jednoj od njih, tela cara Nikolaja II i članova porodice sahranjeni su u Ganini Jami, dok druga priča kaže da su sahranjeni kod Jekaterinburga.

Car Nikolaj II, carica Aleksandra, prestolonaslednik Aleksej i velike vojvotkinje Olga, Tatjana, Marija i Anastasija ubijeni su u noći između 16. i 17. jula 1918. godine u Jekaterinburgu.

Ruska pravoslavna crkva kanonizovala je Romanove 2000. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

porodica Romanovrusija
Komentari (0)
Dodaj komentar