Ako TU bude potpisan nema opravdanja za opstanak vlade

PODGORICA – U Crnoj Gori ne prestaju negativna reagovanja na tekst radne verzije Temeljnog ugovora crnogorske države i Srpske pravoslavne crkve (SPC) nakon što je premijer Dritan Abazović tokom zvanične posete Beogradu po ko zna koji put ponovio da je potpisivanje tog dokumenta obaveza i da očekuje da će vrlo brzo to pitanje biti stavljeno ad akta.

Predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava, ambasador Miodrag Vlahović, međutim, kaže da ukoliko se, kako navodi, premijer Dritan Abazović i njegovi ministri drznu i pokušaju da usvoje ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u sadržaju koji je objavila vlada, ne vidi mogućnost, niti postoji ni zrnce logike i političkog i bilo kojeg drugog opravdanja da ova vlada opstane.

Vlahović je za podgoričku Pobjedu rekao da se u ponašanju i izjavama Abazovića, bez obzira na to da li radi po diktatu ili svesno šteti državi, povodom sporazuma sa SPC jasno vidi namera da se toj crkvi da povlašćeni status, da se falsifikuju istorijske činjenice, da se uzurpiraju prava i vlasništvo države Crne Gore.

„Najava premijera Abazovića da će na sledećoj sednici vlade biti prihvaćen tekst ‘temeljnog’ ugovora sa ‘Crkvom Srbije’ – u onom sadržaju koji je učinjen dostupnim javnosti uoči njegove posete Beogradu – saglasna je njegovom ignorisanju i negiranju svih istorijskih i pravnih činjenica i argumenata i jasnom nipodaštavanju i brutalnom kršenju interesa i prava Crne Gore“, smatra Vlahović.

On tvrdi da se u Abazovićevom ponašanju i izjavama povodom „sporazuma sa SPC“ jasno se vidi namera da se toj crkvi da povlašćeni status, da se falsifikuju istorijske činjenice, da se uzurpiraju prava i vlasništvo države Crne Gore i da se, tretirajući Crnu Goru kao jednu od teritorija na kojima deluje, kako navodi, „srpska crkva, ugrozi crnogorska nezavisnost i naš nacionalni i državni integritet i identitet“.

„Ne vidim mogućnost, niti postoji ni zrnce logike i političkog i bilo kojeg drugog opravdanja – ukoliko se Abazović i njegovi ministri drznu i pokušaju da usvoje ovaj akt u sadržaju koji smo svi videli – da ova vlada opstane. Svrha i funkcija te vlade je bila i ostala da se bavi reformama u kontekstu evropske agende, a ne da servira Crnu Goru nacionalističkim i velikodržavnim aspiracijama Srbije i njenog vođstva. Siguran sam da demokratske i suverenističke političke snage u našoj zemlji i celokupna građanska i slobodarska crnogorska javnost to neće dozvoliti“, naveo je Vlahović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar