Al Gor: Svet na prekretnici u borbi s klimatskim promenama

LONDON – Svet se nalazi na pozitivnoj prekretnici u borbi protiv klimatskih promena, jer troškovi nafte i gasa podstiču države na bržu dekarbonizaciju, istakao je danas bivši potpredsednik SAD i Al Gor.

Suosnivač firme za finansijske usluge i upravljanje investicijama „Generation Investment Management“ ukazao je u tom smislu na američki akt usvojen u avgustu, koji podrazumeva iznos od 430 milijardi dolara i smatra se najvećim klimatskim paketom u istoriji SAD, kao i na obećanje Australije ranije ovog meseca da će smanjiti emisije ugljenika za 43 odsto do 2030. i na nulu do 2050, prenosi Rojters.

Gor je takođe rekao da očekuje da će Brazil promeniti svoju politiku o klimi nakon predstojećih izbora, kao i da će Kina ponovo uspostaviti dijalog sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom na novembarskom samitu G20 u Indoneziji.

Dodao je da je ipak zabrinut zbog poteza nekih zemalja da povećaju proizvodnju fosilnih goriva od početka rata u Ukrajini zbog čega su cene nafte i gasa porasle.

„Ne postoji čisto fosilno gorivo, kao što ne postoji zdrava cigareta“, naveo je Gor i dodao da ne podržava ulaganja u infrastrukturu fosilnih goriva.

On je istakao da postoje znakovi širom sveta da se tempo promena ubrzava, kao i da je potreba za reagovanjem takođe izazvana pogoršanjem vremenskih prilika.

„Majka priroda se pridružila diskusiji o klimatskoj krizi“, rekao je Gor, podsećajući na toplotne talase u Kini, poplave u Pakistanu i sušu u Evropi.

Gor, potpredsednik SAD od 1993. do 2001. godine, postao je poznat po zalaganju za klimatske promene sa svojim Oskarom nagrađenim dokumentarnim filmom iz 2006. godine „Neugodna istina“ i njegovim nastavkom iz 2017. u kojem tvrdi da je borba protiv klimatskih promena moralna borba.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir za svoju kampanju za klimu i predsednik „Generation Investment Management“, kompanije sa sedištem u Londonu koja je fokusirana na održive investicije na javnim i privatnim tržištima, kao i na istraživanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar