Alakbarov apeluje da se Avganistanu pomogne sa 850 miliona $

NJUJORK – Koordinator za humanitarnu pomoć Ujedinjenih nacija u Avganistanu Ramiz Alakbarov apelovao je da se Avganistanu pomogne sa 850 miliona dolara da bi se izborio sa posledicama talibanske ofanzive, neuhranjenošću koja vlada u trećini zemlje, velikom sušom i povratkom 627.000 Avganistanaca koji su ove godine uglavnom deportovani iz susednog Irana.

Alakbarov je rekao novinarima u sedištu Ujedinjenih nacija nakon virtuelnog brifinga iz prestonice Kabula da najmanje 18 miliona Avganistanaca čeka na pomoć, dok je plan Ujedinjenih Nacija je da pruži pomoć najmanje 15,7 miliona ljudi, preneo je AP.

On je rekao da je za apel UN u iznosu od 1,3 milijardi dolara obezbeđeno samo 37 odsto, odnosno 450 miliona dolara i da su SAD najveći donator, dodajući da im je preostalih 850 miliona dolara preko potrebno.

Alakbarov je kazao da je zbog druge suše u poslednje tri godine i ofanzive Talibana 270.000 ljudi bilo primorano da napusti svoje domove u ruralnim oblastima i ode u urbane sredine i regionalne centre, gde im je potrebna hrana, voda, sklonište i sanitarni čvorovi.

Ujedinjene nacije, takođe, primećuju vrlo intenzivno kretanje stanovništva u oblastima kada su iranska i pakistanska granica uglavnom zatvorene, dok Avganistanci pokušavaju da koriste puteve dalje od zvaničnih prelaza u pokušaju da napuste zemlju, rekao je on.

Alakbarov je izrazio nadu da će susedi Avganistana situaciju sagledati u sklopu poštovanja ljudskih prava, odgovornosti da zaštite ljude od patnje i dozvole avganistanskim izbeglicama da uđu u njihove zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar