Alijansa: Nadležni da reaguju zbog slučaja u S. Palanci

BEOGRAD – Alijansa protiv diskriminacije Roma, koju čini devet nevladinih organizacija iz cele Srbije, pozvala je nadležne da reaguju zbog slučaja diskriminacije Roma i Romkinja, zabeleženog u Smederevskoj Palanci.

Kada je grupa momaka romske nacionalnosti, u noći između 13. i 14. novembra, pokušala da uđe u noćni klub „Jalousie – Gentleman Club“, poznat i kao Diskoteka MB. u Smederevskoj Palanci, vlasnik kluba nije im dozvolio ulaz, navodi se u saopštenju.

Mladići su pripadnicima obezbeđenja i pomenutom gazdi lokala pokazali kovid propusnice i lične karte.

Uprkos tome, ulaz u Klub im je zabranjen, uz obrazloženje da je Romima inače zabranjen ulazak u lokal i da im „crni ljudi ne trebaju kao gosti diskoteke“, dodaje se u saopštenju.

Nakon toga je grupa momaka romske nacionalnosti oterana od ulaza, uz niz pogrdnih reči.

Iz Alijanse protiv diskriminacije Roma navode da je slučaj prijavljen Policijskoj stanici u Smederevskoj Palanci i da očekuju da nadležni pokrenu proces istrage i procesuiranja, kao i da se oglase nezavisne institucije – Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnik građana.

„U Srbiji, kao i u mnogim zemljama Evropske unije, postoji otvorena rasna diskriminacija, a poziv na promene postaje sve glasniji. Antidiskriminacija je ugrađena u Ustav i sve zakone naše zemlje, utemeljeni su efikasni mehanizmi za njeno sprečavanje i procesuiranje, te Alijansa protiv diskriminacije Roma poziva na primenu zakona i mehanizama i očekuje hitru i temeljnu reakciju nadležnih“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar