Amal Kluni predlaže formiranje međunarodnog suda za teroriste

NJUJORK – Poznati advokat i borac za ljudska prava Amal Kluni predložila je da se u Hagu formira međunarodni sud za teroriste u kome bi se sudilo teroristima takozvane Islamske države koji su izvršili genocid i zločin protiv čovečnosti nad Jezidima u Siriji i Iraku.

Ona podseća da su ranije su formirani slični međunarodni krivični sudovi za ratne zločine počinjene u Ruandi i zemljama bivše Jugoslavije.

„U borbi protiv ID okupi se 79 zemalja, a zašto se onda ne formira i sud u Hagu ili u tom regionu kako bi se sudilo militantima?“, upitala je Kluni na sednici saveta bezbednosti UN na kojoj je govorila o seksualnom nasilju u oružanim sukobima.

Prema njenim rečima, teroristi ID sprovodili su sistematsko silovanje nad ženama iz zajednice Jezida, zbog čega je apelovala da odgovorni odgovaraju za počinjene zločine, prenosi Anadolija.

„Cilj globalne koalicije je poraziti ID, ali to nije moguće bez zadovoljenja pravde. Sam vojni uspeh nije rešenje“, poručila je Amal Kluni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kad ce se isto tako suditi SAD i NATO isto za zlocine u celom svetu bivse SFRJ Irak Libija Avganistan Sirija Mali ….itd i oni su isto pocinili velike Génocide?????