Ambasada SAD o zabrani kupovine aviona iz Izraela

ZAGREB – Američka Ambasada u Zagrebu saopštila je danas da sa Hrvatskom i Izrealom sarađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16, nakon što su se u izraelskim medijima pojavile informacija da Amerika blokira taj posao.

U saopštenju se navodi da oni „sarađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano za detalje predloženog ugovora o kupovini aviona F-16“.

„Tokom pregovora, bili smo dosledni i jasni vezano za tehničke uslove pod kojima bi pristali na sklapanje ugovora“, naglašava američka strana.

„U ovim trenucima aktivno sarađujemo s Izraelom i Hrvatskom kako bi dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog perioda“ navodi se u saoštenju.

Izraelski mediji pišu da je Vašington ljut jer smatra da je Izrael nadogradnjom elektronskih sistema u inače američki avion nepošteno profitirao u njihovoj prodaji Hrvatskoj.

Hrvatska vlada je u martu odlučila da kupi 12 izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak starih tridesetak godina. Prethodno je, u leto 2017., poslala zahtev za nabavku aviona u pet država – SAD-u, Švedskoj, Grčkoj, Južnoj Koreji i Izraelu.

U loktobru prošle godine godine otvorene su ponude i izraelska je bila izabrana kao najpovoljnija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar