Ambasador Bugarske u Skoplju pozvan na konsultacije u Sofiju

SOFIJA/SKOPLJE – Zvanična Sofija pozvala je svog ambasadora u Severnoj Makedoniji Angela Angelova na konsultacije, a razlog je, kako se navodi, „ozbiljnost situacije u vezi sa pravima Bugara“ u ovoj državi i „eskalacija zločina iz mržnje“, poslednjih meseci, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kao razloge navode paljenje Kulturnog kluba „Ivan Mihailov“ u Bitolju juna prošle godine, kao i tri uzastopna napada na zgradu organizacije „Car Boris III“ u Ohridu.

Od ambasadora Angelova se, kako prenose skopski mediji, očekuju pojašnjenja vezana za pucnjavu iz vatrenog oružja, 24. novembra prošle godine, agresivnu antibugarsku kampanju na društvenim mrežama u Severnoj Makedoniji i brutalnom napadu na Hristijana Pendikova 19. januara ove godine.

Takođe, dodaje se, očekuje se i objašnje o usvajanju Zakona o fondacijama i udruženjima u Severnoj Makedoniji u novembru prošle godine.

„Cilj konsultacija je da se razgovara o mogućnostima zaustavljanja opasnog trenda sve većeg pritiska na građane Severne Makedonije sa bugarskom samosvesnošću i perspektivama daljeg razvoja bilateralnih odnosa“, navodi se u saopštenju.

Inače, izmene Zakona o udruženjima građana, koje zvanična Sofija smatra diskriminatornim, predviđaju odbacivanje fašizma, nacionalsocijalizma i nacizma u svim društvenim oblicima udruživanja.

Izmene i dopune Zakona o udruženjima i fondacijama predložila je opoziciona VMRO-DPMNE, a glasalo ga je 67 poslanika, bez ijednog „protiv“ ili „uzdržanog“ glasa.

Ove zakonske izmene donete su nakon otvaranja bugarskih klubova sa kontroverznim imenima iz istorije vezanim za fašizam – klub „Vančo Mihailov” otvoren je 16. aprila prošle godine u Bitolju i „Car Boris Treti” 7. oktobra u Ohridu.

Zakonske izmene imaju i retroaktivno značenje, odnosno predviđaju da sve do sada osnovane organizacije, udruženja, fondacije, savezi i sl. imaju rok od tri meseca da usaglase svoj naziv ili naziv u skladu sa zakonskom regulativom.

Rok za sprovođenje ove zakonske obaveze ističe 16. marta, a ako ne bude ispoštovan udruženja će biti ugašena, piše skopski portal Slobodni pečat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar